19 sep 2021 - Procurori

Caz medical uluitor in Moldova. O tanara de 30 de ani a murit in timpul unei fertilizari. Sotul cauta adevarul, procurorul a deschis ancheta

Cristina Toncu, 30 de ani in iunie, si sotul ei, Stefan Sirbulet, si-au dorit cu orice pret sa devina parinti. Originari din Republica Moldova, dar cu domiciliul in Chivasso, provincia Torino (Italia), s-au intors, la mijlocul lunii august, in tara lor natala, pentru a incerca procedura de fertilizare asistata. Ceva nu a mers bine: in timpul interventiei chirurgicale pentru prelevarea ovulelor, Cristina s-a simtit rau. Era 26 august. A murit dupa o saptamana de agonie, la spitalul din Chisinau. Acum, familia cere sa se faca dreptate. Stefan, care s-a adresat unui grup de avocati, a tinut o conferinta de presa in Moldova, cerand interventia Ministerului Sanatatii. Neglijenta medicilor care au operat-o pe tanara sotie ar fi fost cauza, sustine barbatul: ,,Vrem sa intelegem ce s-a intamplat, sa clarificam. Cristina era bine. Toate analizele o certifica". Cuplul a incercat sa aiba un copil timp de aproximativ patru ani. Apoi, fara a informa rudele si prietenii, a decis sa mearga la o cunoscuta clinica privata din Chisinau, specializata in fertilizarea asistata. ,,Trebuia sa fie o surpriza", explica Stefan. Decizia de a reveni in Moldova a fost dictata si de motive economice. In Italia, aceeasi procedura costa de cinci ori mai mult. Cristina a lucrat in Chivasso ca designer de prajituri intr-o cofetarie din centru; Stefan, pe de alta parte, este electrician la o companie din Mezzi Po - Settimo Torinese.

Cazul, tratat pe larg in Italia, unde traieste toata familia

La clinica din Chisinau, Cristina a ajuns pe 26 august, pentru o procedura care ar fi trebuit sa dureze aproximativ 20 de minute. In schimb, in timpul interventiei, ceva nu a mers bine, iar starea sa clinica s-a prabusit. A intrat in stop cardiac, apoi in coma. Se pare ca, inainte de interventie, rezultatul unei electrocardiograme a generat unele suspiciuni medicilor care, totusi, dupa repetarea examinarii, au decis sa mearga mai departe cu procedura. ,,Medicul care a efectuat procedura impreuna cu doi anestezisti mi-a spus ca operatia a avut succes, dar ca exista o problema: inima Cristinei s-a oprit!", a povestit sotul, la o conferinta de presa. Femeia a murit 2 septembrie, iar inmormantarea a avut loc pe de 5 septembrie. Stefan a ramas in Moldova, pentru a urmari mersul anchetei. Procurorul de la Chisinau a deschis o ancheta, iar avocatii familiei asteapta rezultatele autopsiei. Cristina si Stefan se intalnisera in urma cu 14 ani in Moldova, ea si-a urmat iubitul in Italia, unde locuiesc acum si parintii, si fratele ei. Erau casatoriti de 4 ani. , tara care a adoptat intreaga familie, si pentru ca, anual, .

Sursa : www.mediafax.ro