27 aug 2023 - Procurori

Bilantul exploziei de la Crevedia: doi morti / 58 de victime din care 43 sunt angajati MAI / Ranitii, dusi in spitale din Europa / Controale in toata tara la statiile GPL / Procurorul general: Instrumentam distrugere din culpa, avand ca urmare un dezastru

UPDATE -

Fosta statie GPL din Crevedia, judetul Dambovita, nu mai avea autorizatie de mediu de aproape 3 ani, potrivit Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM).

UPDATE -Cinci pacienti cu arsuri transportati catre spitale din Austria si Germania

Cinci pacienti cu arsuri sunt transportati cu aeronave militare de tip C-27 J Spartan catre spitale din Austria si Germania.

Ministrul apararii nationale, Angel Tilvar, a aprobat executarea a doua noi misiuni umanitare pentru transportarea aeriana a cinci pacienti diagnosticati cu arsuri catre spitale din Viena si Graz (Austria) si Berlin si Lubeck (Germania).

Doi dintre pacienti vor fi dusi la Lubeck.

Aeronavele militare de tipul C-27 J Spartan ale Fortelor Aeriene Romane, configurate pentru misiuni medicale, au decolat duminica din Baza 90 Transport Aerian din Otopeni, la ora 16.00 pe ruta Otopeni-Viena-Graz-Otopeni, respectiv la ora 19.00 pe ruta Otopeni-Lubeck-Otopeni.

Misiunile se executa la solicitarea sefului Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat.

Echipele medicale care monitorizeaza pacientii pe timpul zborurilor sunt formate din specialisti ai UPU-SMURD Bucuresti si ai Spitalului Clinic de Urgenta Floreasca din capitala.

UPDATE -

Au fost identificati mai multi martori cu potential probatoriu, spune procurorul general, Alex Florenta. El precizeaza ca procurorii instrumenteaza infractiunea distrugere din culpa, avand ca urmare un dezastru. Sunt in derulare mai multe perchezitii domiciliare, inclusiv la Primarie.

UPDATE -

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a declarat, duminica, faptul ca sase pacienti cu arsuri in urma exploziei de la Crevedia vor fi dusi pe calea aerului, cu doua zboruri, in Germania si Austria.

UPDATE - Doi pacienti cu arsuri sunt transferati catre Lubeck, Germania

Doi pacienti cu arsuri dupa explozia de la Crevedia vor fi transportati cu o aeronava a Ministerului Apararii Nationale catre Lubeck, Germania.

Un nou zbor cu o aeronava MApN pentru transferul a doi pacienti catre Lubeck, Germania.

Zborul este planificat duminica seara, in jurul orei 18.00.

UPDATE -IGSU:

Depozitul GPL de la Crevedia a fost avizat in 13 octombrie 2011 ca sistem de alimentare, iar in 30 iulie 2020, ISU Dambovita a constatat ca instalatia monobloc tip SKID are o noua pozitie si nu se mai respecta distantele de siguranta, astfel ca s-a pierdut autorizaztia de securitate la incendiu.

UPDATE -

Premierul Marcel Ciolacu a anuntat pentru ziua de luni o sedinta de indata a CJ Dambovita, astfel incat toate persoanele afectate sa primeasca ajutor. De asemenea, Ciolacu a precizat ca ulterior vor fi luate si la Guvern masurile necesare din fondul de rezerva al primului ministru

UPDATE - UPDATE - UPDATE - UPDATE - Celula de criza la care participa premierul

UPDATE - UPDATE - UPDATE - UPDATE - UPDATE - UPDATE -

Potrivit MAI ,,8 victime au fost dupa prima explozie, dintre care 1 persoana decedata (infarct, fara arsuri) si 7 persoane ranite ( 3 cu arsuri transportate la Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti, 4 cu arsuri transportate la Spitalul Bagdasar-Arseni)".

A doua explozie a facut 50 de victime dintre care ,,3 persoane ranite transportate la UPU Targoviste, 47 persoane la unitati sanitare din municipiul Bucuresti, cu arsuri si traumatisme"

Din totalul victimelor, 43 de persoane sunt cadre ale MAI (39 pompieri, 2 politisti si 2 jandarmi).

Pe parcursul noptii, 54 persoane au fost internate in diverse sectii ale unitatilor sanitare, 10 dintre acestea fiind intubate.

Odata cu activarea Planului Rosu de Interventie, care presupune suplimentarea echipajelor operative, inclusiv a celor medicale, la fata locului au fost angrenate numeroase forte de interventie din Dambovita, Ilfov, Prahova.

,,ISU DB: 6 autospeciale de stingere, 1 autospeciala pentru transport victime multiple, 11 ambulante SMURD , 2 puncte medicale avansate. ISU BIF - 14 autospeciale de stingere, 1 autospeciala cu roboti, 1 autospeciala de stingere cu pulbere si azot, 1 autoscara, 2 puncte medicale avansate, 7 ambulante SMURD, 4 ambulante SMURD cu medic, 1 echipaj CBRN, 1 punct de comanda mobil, 1 descarcerare. ISU PH - 3 autospeciale de stingere. 1 elicopter SMURD, 9 echipaje SAJ Dambovita. IGPR - 29 de politisti. IGJR - 30 de Jandarmi", a anuntat MAI.

Totodata, pentru protectia cetatenilor, a fost stabilit un perimetru de siguranta pe o distanta de aproximativ 800 metri fata de locul interventiei si au fost evacuati preventiv aproximativ 3.000 locuitori.

La nivelul Ministerului Afacerilor Interne a fost constituita o celula de criza, care a reunit si reprezentanti ai Ministerului Sanatatii. Pe langa coordonarea interventiei, au fost operationalizate doua linii TELVERDE, unde apartinatorii victimelor exploziei din judetul Dambovita au putut afla informatii despre starea celor afectati.

De asemenea, a fost activat Mecanismul European de Protectie Civila, cu scopul realizarii, in regim de urgenta a transferului pacientilor puternic afectati, pentru acordarea ingrijirilor medicale care se impun marilor arsi. Astfel, primii pacienti vor fi transferati cu o aeronava aflata in dotarea MAPN, la o unitate sanitara din Bruxelles, urmand ca pe parcursul zilei sa se realizeze si alte transporturi.

In ceea ce priveste incendiul, acesta a fost localizat pe parcursul noptii. Pompierii inca se afla la fata locului deoarece mai exista cateva focare. Ancheta specialistilor va incepe imediat dupa ce pompierii vor stinge flacarile. Printre cei care duminica vor sosi la fata locului sunt expertii Institutului National de Cercetare - Dezvoltare pentru Securitate Miniera si Protectie Antiexploziva (INSEMEX). Prezenta specialistilor INSEMEX de la Petrosani a fost solicitata de Inspectia Muncii.

Sursa : www.mediafax.ro