23 apr 2019 - Procurori

Avocatul lui Lazar cere incetarea procesului de la Alba Iulia, dupa pensionarea procurorului general

Avocatul lui Augustin Lazăr a cerut, marţi, încetarea procesului în care procurorul general contestă propunerea de revocare din funcţie, motivând că a încetat calitatea clientului său, prin pensionare. Curtea de Apel Alba Iulia a rămas în pronunţare.

"In dosarul Lazar vs Ministerul Justitiei, la termenul de judecata de azi (marti - n.r.) s-au dezbatut cele trei cereri de interventie accesorie formulate in cauza. Instanta a ramas in pronuntare pe admisibiltatea cererilor si pe exceptia lipsei de interes a cererilor si a cauzei invocata de aparatorul lui Augustin Lazar, in conditiile publicarii in Monitorul Oficial a decretului de eliberare din functie prin pensionare a domnului Augustin Lazar", a precizat Cosmin Muntean, purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Alba Iulia.

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au decis, la sfarsitul lunii ianuarie, ca procesul prin care procurorul general Augustin Lazar a contestat propunerea de revocare din functie inaintata de Ministrul Justitiei se va judeca la Curtea de Apel din Alba Iulia. Asta dupa ce, in noiembrie 2018, reprezentantul Ministerului Justitiei a cerut ca procesul sa fie judecat la Curtea de Apel Bucuresti, invocand exceptia necompetentei teritoriale, in timp ce avocatul lui Augustin Lazar a cerut ca procesul sa fie judecat in continuare la Curtea de Apel Alba Iulia, invocand faptul ca procurorul general are acolo domiciliul.

Atunci, Curtea de Apel Alba Iulia a admis exceptia privind necompetenta teritoriala, astfel ca procesul urma sa continue la Curtea de Apel Bucuresti.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, l-a acuzat de mai multe ori pe Augustin Lazar ca trage de timp cu procesul in care a contestat revocarea, pentru a-i expira mandatul de procuror general.

Procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazar a fost declansata de catre ministrul Tudorel Toader in 24 octombrie 2018. Procurorul general, Augustin Lazar, a depus la Curtea de Apel Alba, o cerere de suspendare a procedurii de revocare din functie declansata de ministrul Justitiei, Tudorel Toader

Tudorel Toader spunea, la o dezbatere din CSM, privind revocarea lui Augustin Lazar, ca unul dintre motivele declansarii acestei proceduri este si cel privind protocolul din 2016, semnat de procurorul general. Toader spunea ca e inadmisibil acest lucru, intrucat initial Lazar dezaproba protocoalele.

In replica, procurorul general Augustin Lazar declara ca raportul de evaluare intocmit de Tudorel Toader este un eseu si ca toate aspectele din document au drept numitor comun instrumentarea dosarului cu protestul din 10 august.

Sursa : www.mediafax.ro