28 aug 2018 - Procurori

Avocata Cosmina Cerva: “Protocolul semnat in 2016 nu face decat sa intareasca ideea unei justitii bolnave... M-a socat seninatatea cu care Procurorul General ne explica cum a functionat justitia in baza unor protocoale secrete... Este corecta propunerea lui Giuliani in sensul unei amnistii”

Avocata Cosmina Cerva (foto), din Baroul Bucuresti, a declarat in exclusivitate pentru Lumea Juridica marti, 28 august 2018, ca protocolul SRI-PICCJ din 2016 “nu face decat sa intareasca ideea unei justitii bolnave”.

Totodata, Cerva s-a aratat de acord cu propunerea fostului procuror federal american Rudolph Giuliani legata de amnistia tuturor celor care au fost anchetati pe baza protocoalelor secrete. In schimb, avocata a opinat ca nu este necesar ca o comisie de ancheta a abuzurilor din justitie sa fie formata din experti internationali (asa cum s-a exprimat avocatul presedintelui SUA Donald Trump), un asemenea organism putand fi constituit si cu specialisti din Romania.

Declaratiile avocatei Cosmina Cerva:

“In calitate de avocat, am avut un soc atunci cand am vazut primele protocoale. M-am simtit cumva inselata. Adica in toti acesti ani nu am luptat doar cu acuzarea (procurorul), ci si cu ofiteri SRI si judecatori inrolati pe culoarul protocoalelor. O lupta nedreapta atat pentru avocat, cat si pentru cetateanul care spera ca isi va gasi dreptatea in justitie. O justitie bolnava care a distrus vieti, cariere, afaceri... si chiar a omorat.Protocolul semnat in 2016 de Procurorul General Lazar si directorul SRI Hellvig nu face decat sa intareasca ideea unei justitii bolnave, care nu se va vindeca decat atunci cand vom scapa de toti magistratii (judecatori si procurori) care au acceptat sa 'infaptuiasca justitia' cu sprijinul si in colaborare cu serviciile.Este un tablou sinistru, poate mai rau decat cel din vremea comunismului. Imaginati-va cum a aratat justitia in vremea acestor protocoale! Acuzarea alcatuita din procurori, ofiteri SRI, politisti, tehnica de ultima generatie, la bara cu apararea alcatuita doar din avocat, client si bietul cod batjocorit de legislativ.Seninatatea cu care Procurorul General ne explica cum a functionat justitia in baza unor protocoale secrete m-a socat din nou. Nu exista asa ceva niciunde in Europa”.

Despre propunerile lui Giuliani:“Faptul ca un avocat din SUA trimite o scrisoare presedintelui Romaniei, prin care trage un semnal de alarma cu privire la nivelul josnic in care a ajuns justitia din Romania, nu poate decat sa ne ingrijoreze. Este vorba de expertiza unui avocat din alta tara, care vede lucrurile mult mai obiectiv decat cei din interior. Tot ce scrie avocatul Giuliani in scrisoare sunt adevaruri stiute de noi toti.Propunerea lui in sensul unei amnistii pentru toti cei condamnati in baza protocoalelor este nu doar normala, dar si corecta. Doar asa putem repara cat de cat tot ce au stricat aceste protocoale. Nimeni nu va putea da inapoi oamenilor zilele de libertate, dar macar vom repara o mica parte.Propunerea cu comisia formata din specialisti internationali care sa analizeze situatia justitiei din Romania pare putin exagerata. O astfel de comisie poate fi constituita in Romania si se pot analiza in concret toate derapajele justitiei din ultimii ani. Propunerea mea ar fi ca din aceasta comisie sa faca parte si avocati. Cred ca a venit timpul sa redam avocatului locul sau in justitia din Romania”.

sursa foto: facebook.com

Sursa : www.juri.ro