03 mar 2023 - Personalul instanţelor

Grefierii cu studii juridice vor putea dobandi calitatea de avocat definitiv

Grefierii cu studii juridice superioare şi cu cinci ani experienţă vor putea dobândi calitatea de avocat definitiv, fără susţinerea examenului de definitivare, prevede o lege promulgată, vineri, de preşedintele Klaus Iohannis.

Legea are ca obiect de reglementare modificarea art. 20 alin. (5) din Legea nr. 51/1995, astfel incat sa poata dobandi calitatea de avocat definitiv, fara sustinerea examenului de definitivare si grefierii cu studii juridice si magistratii asistenti care au promovat examenul de primire in profesia de avocat si care pana la data sustinerii acestui examen au indeplinit functia respectiva timp de 5 ani, cu conditia promovarii examenului de definitivat in profesia din care provin, la fel ca si celelalte categorii profesionale, respectiv judecator, procuror, notar public, consilier juridic sau jurisconsult.

Oana Murariu afirma ca ,,nu este corect ca un consilier juridic care lucreaza de 5 ani intr-o firma sa poata intra cu concurs, desigur - si pronunt acest aspect - in avocatura, ca avocat definitiv, iar un grefier cu studii juridice superioare, cu 5 ani experienta, sa nu beneficieze de egalitate de tratament".

Legea a fost adotata pe 15 februarie de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, cu 258 de voturi ,,pentru", unul impotriva si o abtinere.

Sursa : www.mediafax.ro