13 mar 2018 - Personalul instanţelor

Grefierii ameninta cu proteste: Nu am fost consulati cu privire la un nou statut

Asociaţia grefierilor din România anunţă că personalul auxiliar şi conex nu a fost consultat privind elaborarea unui nou statut, aşa cum a anunţat luni ministrul Justiţiei. Grefierii susţin că s-a creat discriminare privind modul de salarizare, ameninţând cu proteste.

"Nu am fost consultati cu privire la elaborarea unui nou statut al personalului auxiliar si conex, demers absolut necesar intr-un stat de drept si democratic. Desi ministrul justitiei a afirmat ca a rezolvat problema eliminarii varstei de pensionare in ceea ce priveste acordarea pensiei de serviciu, nu avem cunostinta de un proiect de act normativ, elaborat in acest sens. S-a creat o stare de discriminare in ceea ce priveste salarizarea personalului auxiliar de specialitate si conex,din cauza pasivitatii ministrului justitiei in ceea ce priveste elaborarea Regulamentului-cadru pentru stabilirea conditiilor de munca, ordonatorii secundari de credite interpretand diferit dispozitiile legale referitoare la modul de calcul al salariilor", transmit Asociatia Grefierilor si Sindicatul National al Grefei Judiciare, printr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, problemele salariale "vor contribui, in continuare, la agravarea starii de tensiune si nemultumire inrandul categoriei noastre profesionale, exprimate, initial, prin purtarea unei banderole albe pe brat, in ziua de luni, 12 martie, fara a afecta activitatea instantelor si a parchetelor sau programul de lucru cu justitiabilii, insa, in zilele ce urmeaza daca situatia nu se va rezolva in zilele ce urmeaza, aratam faptul ca suntem dispusi sa apelam la miscari de protest, inclusiv prin intreruperea temporara si chiar totala a activitatii".

"Nici pana la ora actuala, ministrul Justitiei nu a avansat o data certa pentru o intrevedere cu organizatiile profesionale si sindicale in vederea rezolvarii problemelor cu care se confrunta categoria noastra profesionala", se precizeaza in comunicatul de presa.

Reactia grefierilor vine dupa ce ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat, luni, ca din statutul grefierilor va fi eliminata conditia ca acestia sa aiba varsta de 60 de ani pentru a putea primi pensie speciala, lasand doar conditia de 25 de vechime in munca. Ministrul Justitiei a precizat ca aceasta categorie profesionala din justitie ar putea trece in subordinea Ministerului Justitiei, printr-o sectie speciala care va fi infiintata sau in una deja existenta.

"Statutul lor e aproape gata. Probabil saptamana asta ii dam drumul in circuitul de avizare, respectand propunerile de la Scoala Nationala de Grefieri de la CSM. In opinia mea a iesit un statul consolidat, in acord cu cerintele lor (..) Am avut multe intalniri cu dansii si cred ca ne-am inteles", a declarat Toader, intr-o conferinta de presa.

Referitor la nemultimirile grefierilor in ceea ce priveste salarizarea, ministrul Justiei a explicat ca acest aspect nu este stabilit de el, ci de tribunale, curtile de apel sau judecatorii.

Sursa : www.mediafax.ro