24 apr 2020 - Personalul instanţelor

Blocaj în justiţie după ce 80% dintre amenzi se vor transforma în dosare. Grefier: „Ştim cu toţii că românul este născut justiţiabil”

Grefierii atrag atenţia că sistemul judiciar va fi blocat de numărul mare de contestaţii ale amenzilor care vor ajunge în instanţă. Până acum au fost aplicate peste 200.000 de amenzi pentru încălcarea ordonanţelor militare, în valoare totală de aproape 80 de milioane de euro. Grefierii estimează că 80% dintre amenzi se vor transforma în dosare în instanţă, ceea ce va copleşi acest segment de profesionişti unde este deja deficit de personal.

„Avem  datele statistice din anii anteriori care arată că 80% din amenzile contravenţionale au fost contestate în instanţă. Ştim cu toţii că românul este născut justiţiabil şi indiferent că greşeşte, încearcă în instanţă să-şi înlăture amenda pe care o primeşte”, a spus Cătălin Trăistaru, preşedinte al Sindicatului Grefei Judiciare.

Grefierii vor fi îngropaţi în dosare pentru că nu este suficient personal. La ora actuală, la nivel naţional lucrează aproape 8.000 de grefieri. Potrivit unei analize a Consiliului Superior al Magistraturii, mai este nevoie de încă peste 3.000 de grefieri.

„Cu siguranţă va fi un blocaj, în sensul că se va lucra foarte mult sub forma orelor suplimentare. În această perioadă, în proporţie de peste 80% din dosare au fost suspendate ca efect al celor două decrete prezidenţiale. S-au judecat doar cauzele urgente”, a completat Cătălin Trăistaru.