06 iun 2023 - Notari

Spaga. Doua femei notar, trimise in judecata pentru eliberarea a zeci de certificate de mostenitor

Două femei notar din Bucureşti, aflate deja în arest, au fost trimise în judecată pentru eliberarea a zeci de certificate de moştenitor pentru bani. Alături de ele au fost trimise în judecată alte 9 persoane.

DNA informeaza ca i-a trimis in judecata, in stare de arest preventiv, pe Lidia Simona Seceleanu, notar public, acuzata de luare de mita, fals intelectual, comis in forma simpla si continuata (6 fapte), instigare la fals material in inscrisuri oficiale, instigare la uz de fals si abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, comis in forma simpla si continuata (4 fapte), pe Eugenia Cutaru, notar public, acuzata de instigare la fals intelectual in forma continuata si instigare la abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata, si 4 persoane fizice, acuzate de fals, abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, inselaciune si uz de fals, savarsite in forma autoratului, a instigarii si a complicitatii.

De asemenea, in stare de libertate au fost trimise in judecata 5 persoane fizice, in sarcina carora s-a retinut comiterea unor infractiuni de: abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, inselaciune, tainuire, fals si uz de fals, savarsite in forma autoratului, a instigarii si a complicitatii.

In rechizitoriu, procurorii arata ca ,,prezenta cauza vizeaza eliberarea nelegala, de catre unele cabinete notariale, in perioada 2019-2022, contra unor sume de bani, a unor certificate de mostenitor, precum si a altor acte care atestau in fals dreptul de proprietate asupra unor imobile aflate pe raza municipiului Bucuresti, imobile nerevendicate ori care au apartinut unor persoane fara mostenitori. Dupa obtinerea documentelor respective, imobilele erau vandute la pretul pietei".

Concret, Lidia Simona Seceleanu, la instigarea si cu complicitatea unor alte persoane (notarul public Cutaru Eugenia si celelalte persoane trimise in judecata in prezenta cauza - una dintre ele fiind angajata la cabinetul notarului public Lidia-Simona Seceleanu ) ar fi eliberat in mod nelegal peste 20 certificate de mostenitor care atestau in fals faptul ca beneficiarii acestora erau singurii mostenitori ai unor imobile, transmite DNA.

In acelasi context, aceasta ar mai fi emis si alte documente (contracte de cesiune, contracte de vanzare-cumparare) prin care, in mod nelegal, li s-ar fi permis unor persoane (printre care si o parte din cele cercetate in prezenta cauza) sa achizitioneze in baza unor procuri ale caror efecte ar fi incetat de drept ca urmare a decesului titularilor, emise cu mai mult de 15 ani in urma, terenuri situate in judetul Ilfov, a caror valoare depaseste 2 milioane de lei, sa instraineze parti sociale pe care le detineau in cadrul diverselor societati comerciale, evaluate la peste un milion de euro, etc. Anterior trimiterii in judecata a suspectilor, pe 26 mai a.c., a fost incheiat un acord de recunoastere a vinovatiei cu un inculpat, persoana fizica (de asemenea arestat preventiv in cauza), acesta acceptand incadrarea juridica pentru care a fost pusa in miscare actiunea penala si a fost de acord cu felul si cuantumul pedepsei aplicate, precum si cu forma de executare a acesteia, respectiv 5 ani si 6 luni inchisoare in regim de detentie, sens in care a fost deja sesizat Tribunalul Bucuresti.

In dosar au fost dispuse masuri asiguratorii pentru indisponibilizarea imobilelor ce nu au fost valorificate de inculpati pana la data emiterii mandatelor de arestare preventiva, precum si pentru recuperarea prejudiciului produs prin instrainarea celorlalte imobile (aproximativ 583.912 euro, 1.128.994 lei si 33.901 USD).

Dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Bucuresti, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse.

Sursa : www.mediafax.ro