16 mai 2019 - Notari

Protocol intre Uniunea Nationala a Notarilor si Asociatia Transplantatilor din Romania

Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR) se alatura Asociatiei Transplantatilor din Romania (ATR) in demersurile intreprinse in directia informarii publicului cu privire la diferite aspecte ale donarii post-mortem, in scop terapeutic, a organelor, tesuturilor si celulelor.

Astfel, potrivit unui comunicat de presa, UNNPR si ATR au agreat asupra importantei si necesitatii unui parteneriat de durata in vederea salvarii de vieti omenesti:

”Ca expresie a implicarii active a notarilor publici in solutionarea problemelor stringente ale societatii, UNNPR se alatura Asociatiei Transplantatilor din Romania in demersurile intreprinse in directia informarii publicului larg cu privire la diferite aspecte ale donarii post-mortem, in scop terapeutic, a organelor, tesuturilor si celulelor. In acest sens, a fost agreata

semnarea unui protocol de colaborare, menit sa coaguleze eforturile celor doua organizatii in directia atingerii obiectivului anterior mentionat. In calitate de organizatie reprezentativa a notarilor publici din Romania, UNNPR reafirma astfel sprijinul pe care membrii profesiei notariale il acorda, in limita competentelor legale ce le revin, potentialilor donatori de organe, tesuturi si celule, precum si asociatiilor de pacienti din acest domeniu.

Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania reitereaza, totodata, importanta participarii active a notarilor publici si a personalului notarial auxiliar la informarea corecta si prompta a persoanelor care se adreseaza birourilor notariale solicitand informatii privind procedura donarii de organe.

Rolul notarilor publici in procedura donarii post-mortem, in scop terapeutic, a organelor, tesuturilor si celulelor, a fost reglementat prin Ordinul comun al Ministrului Sanatatii si al Ministrului justitiei nr.1158/2012 privind infiintarea Registrului National al Donatorilor de Organe, tesuturi si Celule (R.N.D.). Conform dispozitiilor legale, notarii publici au obligatia de a inscrie in R.N.D. datele de identificare a donatorilor si declaratiile prin care acestia consimt la donarea post-mortem, in scop terapeutic, a organelor, tesuturilor si celulelor, sau revoca acest consimtamant. Declaratiile de consimtamant ale donatorilor sunt scutite de plata onorariului notarial”.

Sursa : www.juri.ro