11 nov 2020 - Notari

Perchezitii la camatari care isi terorizau victimele cu ajutorul unor notari si executori

Potrivit DIICOT, miercuri, procurorii Serviciului Teritorial Galati impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul BCCO Galati au efectuat un numar de 10 perchezitii domiciliare, pe raza municipiului Galati, intr-o cauza vizand destructurarea unui grup infractional organizat specializat in savarsirea infractiunilor de camata, santaj si spalare de bani.

Anchetatorii au stabilit ca pe raza municipiului Galati a actionat o grupare infractionala specializata in acordarea de sume de bani, cu titlu de imprumut. Imprumuturile erau mascate sub forma unor contracte de amanet si contracte notariale. Liderul grupului infractional organizat era cel care lua toate deciziile legate de operatiunile de camatarie, respectiv selectarea persoanelor carora li se acordau imprumuturi, conditiile de acordare a sumelor de bani, precum si modalitatile concrete in care se exercitau presiuni asupra fiecarei victime in parte, cu scopul de a se ajunge la executarea silita a acestora si insusirea bunurile mobile si imobile detinute de catre debitori.

Astfel, la inceput liderul studia situatia financiara a persoanelor carora li se acordau imprumuturi, pentru a se asigura ca acestea dispun de bunuri imobile si mobile avand o valoare insemnata, scopul final al operatiunilor de camatarie fiind tocmai acela de a intra in posesia bunurilor persoanelor vatamate, prin executarea silita a acestora si a obtine astfel beneficii materiale cu mult mai mari decat valoarea creditelor acordate.

Liderul gruparii obisnuia sa foloseasca, pentru incheierea propriu - zisa a contractelor de imprumut, alti membri ai gruparii infractionale, respectiv angajati ai unor case de amanet pe care acesta le detinea, care erau la curent cu intreaga activitate infractionala si care, din dispozitiile liderului, mergeau la notariat si semnau contractele in calitate de creditori, ocazie cu care in continutul acestor contrate erau trecute la rubrica ,,obiectul contractului" sume ce reprezentau valoarea imprumutului la care se adauga valoarea dobanzii pretinse de catre lider. Asta desi efectiv victimele nu primeau decat suma imprumutata, acestea fiind astfel obligate din start la plata unor sume de bani mai mari si ce nu erau trecute cu titlu de dobanda in contract, ci ca parte interganta a sumei imprumutate.

Anchetatorii au mai stabilit ca dupa semnarea contractelor de imprumut de catre victime, liderul gruparii infractionale trecea la urmatoarea etapa a planului. Cu ajutorul unor notari si executori judecatoresti, el exercita presiuni psihice permanente asupra victimelor, pentru ca ele sa semneze documentele care le erau solicitate de catre membrii gruparii.

In urma actiunii, procurorii au confiscat importante sume de bani si masini de lux. ,,In urma perchezitiilor au fost ridicate pana in prezent sumele de 62.000 euro, 143.100 lei, cantitatea de 1,5 kg aur si trei autoturisme de lux", au anuntat reprezentantii DIICOT. La sediul DIICOT - Serviciul Teritorial Galati au fost duse 12 persoane, in vederea audierii.

Peste 600 de actiuni in forta s-au desfasurat miercuri in toata tara. Ministrul de Interne Marcel Vela a numit aceasta zi ,,ziua Z", cu 489 perchezitii si 130 descinderi. Cele 21 de grupari vizate au adus un prejudiciu de 190 milioane lei si 160.000 euro.

Sursa : www.mediafax.ro