08 nov 2018 - Judecători

Un lider din Opozitie propune schimbarea modalitatii de numire a judecatorilor CCR

Deputatul USR Stelian Ion a declarat, miercuri, că partidul din care face parte pregăteşte un proiect legislativ care prevede schimbarea modalităţii de numire a judecătorilor CCR, astfel încât aceştia să nu mai fie aleşi doar de către politicieni, ci şi de Consiliul Superior al Magistraţilor.

,,Vom propune schimbarea modalitatii de numire a judecatorilor CCR. Este o discutie pe care o purtam in partid, in grupul de juristi. Propunerea a fost lansata mai demult. Cu siguranta vom avea o astfel de propunere. Sunt mai multe variante. In orice caz Constitutia cum este acum noi consideram ca nu va trebui sa se mentina, in sensul in care judecatorii de la CCR sa fie numiti doar de catre politicieni. Va trebui sa gasim o modalitate de numire a lor astfel incat sa fie implicata si autoritatea judecatoreasca", a declarat Stelian Ion, pentru MEDIAFAX.

Printre variantele luate in calcul de USR se numara si implicarea Consiliului Superior al Magistraturii in procedura de numire a judecatorilor CCR.

,,O varianta concreta este aceea ca o parte din judecatorii CCR, macar o treime sa fie numiti de catre CSM, iar restul sa fie numiti o treime de Parlament si o treime de puterea executiva. O alta varianta este una mai indrazneata, in sensul in care CSM sa aiba un rol hotarator, adica sa numeasca majoritatea judecatorilor acolo. O sa conditionam calitatea de judecator la CCR de calitatea de magistrat. Sunt mai multe variante", a adaugat Stelian Ion.

Deputatul USR a sustinut ca procedura actuala de numire a judecatorilor CCR creeaza impresia ca CCR e o institutie politizata in analizele facute de aceasta institutie.

,,Cert e ca articolul care este acum in vigoare arunca o umbra de indoiala asupra activitatii CCR si creeaza aceasta impresie care nu cred ca e gresita, ca ponderea politicului in analiza facuta de CCR e foarte mare. Adica deciziile devin sau se dau in ultimul timp din ce in ce mai mult pe ratiuni de ordin politic si mai putin pe ratiuni de ordin tehnic. Lucrul acesta ar trebui sa fie inlaturat pe viitor", a afirmat Stelian Ion, pentru MEDIAFAX.

Potrivit Legii nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, judecatorii sunt alesi de Camera Deputatilor, Senat si de presedintele Romaniei.

,,Curtea Constitutionala se compune din 9 judecatori numiti pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau innoit.Trei judecatori sunt numiti de Camera Deputatilor, trei de Senat si trei de Presedintele Romaniei. Curtea Constitutionala se innoieste cu o treime din numarul judecatorilor din 3 in 3 ani. Fiecare Camera a Parlamentului numeste, la propunerea Biroului permanent si pe baza recomandarii Comisiei juridice, in calitate de judecator, persoana care a intrunit votul majoritatii membrilor prezenti.Candidaturile se pot depune la Comisia juridica de grupurile parlamentare, de deputati si de senatori. Fiecare candidat va depune "curriculum vitae" si actele doveditoare ca indeplineste conditiile prevazute de Constitutie. Candidatii vor fi audiati de comisie si de plenul Camerei. Raportul Comisiei juridice se va referi, motivat, la toti candidatii", prevede articolul 5 al capitolului II din Legea privind organizarea CCR.

Sursa : www.mediafax.ro