08 apr 2023 - Judecători

Un judecator din Texas a suspendat aprobarea unui medicament pentru avort

Un judecător american din Texas a suspendat vineri aprobarea, veche de două decenii, a pilulei de avort Mifepristonă, transmite Reuters.

Hotararea judecatorului Matthew Kacsmaryk din Amarillo, Texas, va intra in vigoare abia peste o saptamana, pentru a da administratiei Biden sansa de a depune un apel de urgenta, ceea ce Departamentul de Justitie al SUA a anuntat ca va face.

Decizia lui Kacsmaryk este un ordin preliminar care ar interzice, in esenta, vanzarile de Mifepristona, in timp ce un proces in care se contesta autorizarea medicamentului, initiat de grupurile anti-avort, continua.

Tot vineri, un judecator federal din statul Washington a emis o ordonanta aparent contradictorie care a impiedicat autoritatile federale de reglementare sa modifice accesul la acelasi medicament pentru avort.

Hotararea va inflama probabil politica americana, divizata dupa ce o decizie de anul trecut a Curtii Supreme a anulat dreptul constitutional al femeilor la aceasta procedura.

,,Democratii vor face tot ceea ce le sta in putere pentru a riposta si a se asigura ca accesul la avorturi sigure si legale este protejat", a declarat Jaime Harrison, presedintele Comitetului National Democrat.

Sursa : www.mediafax.ro