08 ian 2021 - Judecători

Un deputat PNL vrea revenirea la completele cauzelor de apel formate din doi judecatori

Deputatul PNL Cristian Băcanu, fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei, a depus în Parlament o propunere legislativă care prevede revenirea la completele cauzelor de apel formate din doi judecători, cu excepţia cazurilor în care legea prevede altfel.

,,Am depus la registratura Camerei Deputatilor o initiativa legislativa care stipuleaza revenirea la completele formate din doi judecatori, cu exceptia cazurilor in care legea prevede altfel. Acesta initiativa corecteaza modificarile la Legea 304.2004 facute de PSD in incercarea disperata de ingreuna actul de justitie. Scopul prezentei initiative legislative este acela de a reveni la solutia legala conforma realitatii sistemului judiciar si, totodata, de a scoate aceasta situatie din starea de incertitudine generata de totalitatea actelor normative de suspendare sau prorogare adoptate in acest sens insusi caracterul temporar al acestora avand vocatia de a impieta asupra previzibilitatii si stabilitatii organizarii si functionarii sistemului judiciar", anunta deputatul PNL Cristian Bacanu.

El reaminteste ca solutia legislativa a completului format din 2 judecatori pentru judecarea cauzelor in apel a fost mentinuta pana in anul 2018.

,,In incercare de aservire a justitiei, PSD a fortat adoptarea Legii nr. 207/2018 pentru modificarea si completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, prin care legiuitorul primar a intervenit asupra regimului juridic al mai multor institutii juridice din sistemul judiciar, inclusiv asupra componentei completurilor de judecata in discutie. Nu a contat, la vremea respectiva, avizul negativ dat de Consiliul Superior al Magistraturii care a scos in evidenta viciile grave de fond ale propunerii, elementele de neconstitutionalitate si disfunctionalitatile pe care multe dintre prevederile proiectului le-ar putea genera in organizarea si functionarea sistemului judiciar impiedica o solutie de avizare favorabila cu observatii", conchide Bacanu.

Sursa : www.mediafax.ro