12 ian 2022 - Judecători

UE vs Polonia - o noua runda. Varsovia va trebui sa plateasca amenzi in valoare de 70 de milioane de euro pentru ca nu a desfintat sectia de anchetare a judecatorilor

Executivul Uniunii Europene va cere Poloniei să plătească amenzi în valoare de aproximativ 70 de milioane de euro în următoarele săptămâni pentru că nu a eliminat un sistem controversat de anchetare a judecătorilor, au declarat surse pentru Reuters.

Disputa este una dintre numeroasele batalii care se dau intre Polonia si UE, care acuza guvernul nationalist de la Varsovia de regres in ceea ce priveste standardele democratice, inclusiv independenta sistemului judiciar. Varsovia neaga acuzatiile. "Regret ca situatia statului de drept in Polonia nu da semne de imbunatatire, iar judecatorii continua sa fie sub presiune. Vom continua sa ne facem datoria de a apara statul de drept si independenta justitiei", a declarat Vera Jourova, comisar european. 11 ianuarie a fost termenul limita pentru ca Varsovia sa comunice Comisiei cand si cum va desfiinta Camera disciplinara a Curtii Supreme, a carei suspendare a fost ordonata de instanta suprema a UE. Polonia ar urma sa platesca amenzi in valoare de 1 milion de euro pe zi, relateaza Reuters. In cazul in care raspunsul Poloniei nu va satisface Comisia, care asigura aplicarea legislatiei europene, o sursa din cadrul executivului UE a declarat ca aceasta va trimite o factura Varsoviei, cu un termen de 45 de zile pentru a plati. Pana atunci, amenda s-ar ridica la aproximativ 70 de milioane de euro, a declarat o a doua sursa din cadrul Comisiei, adaugand ca solicitarea de plata va fi trimisa Varsoviei "foarte curand". Intrebat despre acest caz, un oficial polonez din Minsiterul Justitiei a acuzat saptamana trecuta UE ca face "cereri ilegale" si a declarat ca Varsovia nu va ceda la acest "santaj". Partidul de guvernamant Lege si Justitie (PiS) a introdus noul sistem de anchetare a judecatorilor in 2017. In cazul in care Polonia continua sa refuze sa plateasca, Comisia ar urma sa deduca suma totala datorata din fondurile UE destinate Varsoviei.

Sursa : www.mediafax.ro