22 apr 2019 - Judecători

Toni Neacsu, propunere-surpriza de judecator CCR

Avocatul Adrian Toni Neacsu (foto) a facut sambata, 20 aprilie 2019, o propunere-surpriza pentru un post de judecator la Curtea Constitutionala a Romaniei.

Neacsu a lansat acest nume in contextul in care in luna iunie expira mandatele a nu mai putin de 3 judecatori CCR, cei trei urmand a fi propusi de catre Camera Deputatilor, Senat, respectiv presedintele Romaniei.

Aratandu-se sceptic fata de posibilitatea ca presedintele Klaus Iohannis sa-l numeasca la CCR pe fostul Procuror General Augustin Lazar, Toni Neacsu sugereaza ca una dintre numirile Parlamentului sa fie

judecatoarea Gabriela Victoria Birsan, de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (pensionata luni, 15 aprilie 2019), unul dintre numele grele ale magistraturii romanesti.

Nu in ultimul rand, Toni Neacsu ii mustra pe procurorii din Consiliul Superior al Magistraturii ca au aprobat rapid cererea de pensionare a lui Augustin Lazar, in ciuda faptului ca Procurorul General facea obiectul unei solicitari de revocare formulate de catre ministrul Justitiei Tudorel Toader.

Postarea completa de pe Facebook a lui Adrian Toni Neacsu:

„Pe 6 iunie 2019 inceteaza mandatul de judecator CCR al d-lui Petre Lazaroiu. Potrivit legii, in locul acestuia Presedintele Iohannis va numi un nou judecator constitutional. Gura targului spune ca acesta ar putea fi proaspatul pensionar Augustin Lazar, greseala pe care sunt convins ca presedintele Republicii nu o poate face, pentru ca, desi va castiga un vot fidel in CCR, negresit va pierde politic la un electorat vadit anticomunist.

Practica CSM este aceea de a nu solutiona cererile de pensionare ale magistratilor daca acestia fac obiectul unei actiuni discplinare, ceea ce ar fi trebuit sa se intample si in prezenta unei cereri de revocare din functia de conducere (si inca ce functie). Graba sectiei pentru procurori de a aproba iesirea la pensie, urmata de emiterea instantanee a decretului de catre Presedintele Iohannis, lucru total neuzual pentru acesta, arata ca e posibil sa existe o continuare, ceea ce nu cred, sau doar ca presedintele a negociat retragerea pe linie moarta a fostului procuror general.

In iunie mai expira doua mandate, al d-nei judecator Maya Theodoriu, inlocuitorul fiind numit de Senat, si al d-lui judecator Stefan Minea, inlocuitorul fiind desemnat de Camera Deputatilor.

Dna Victoria Barsan, una din marile doamne ale ICCJ, recent pensionata, este o varianta pe care as sustine-o in fata oricui”.

Sursa : www.juri.ro