03 mai 2021 - Judecători

Stelian Ion, ministrul Justitiei, a stricat Pastele judecatorilor din Romania: a trimis 3 adrese pe calculul salariilor, revizuirea sporurilor, cheltuielile de personal depasite si cere sa fie facute economii suplimentare de 10%

O prima adresa, trimisa pe 21 aprilie 2021 de ministrul Justitiei, Stelian Ion, judecatorilor Curtilor de Apel si Tribunalelor din Romania, arata ca, potrivit Ministerului de Finante, ,,din analiza datelor operative, prin executia bugetului de stat, la nivelul lunii martie 2021 se inregistreaza un grad de utilizare a creditelor bugetare aprobate la titlul ,,Cheltuieli de personal", de peste 25%, iar mentinerea acestui ritm poate genera riscul ca fondurile aprobate in buget sa fie insuficiente in raport cu necesitatile de finantare".

Ca atare, ministrul le transmite judecatorilor ca in anul 2021 Guvernul Romaniei va mentine cuantumul brut al sporurilor si salariilor la nivelul acordat in decembrie 2020 si ca, printr-o alta adresa din 11 martie 2021, le-a transmis acestora ca ,,nu au fost asigurate fonduri pentru plata drepturilor salariale restante, stabilite prin hotarari judecatoresti, acte administrative" sau OUG nr.3/2019.

In cazul in care drepturile salariale ale judecatorilor exced prevederile legale, prin angajarea unor cheltuieli peste limita creditelor de angajament aprobate, Ministrul Stelian Ion face trimitere in adresa trimisa instantelor si la art. 4 din Legea 500/2000 privind finantele publice.

Potrivit articolului 4, alin 4, din aceeasi lege, ,,angajarea si utilizarea creditelor bugetare in alte scopuri decat cele aprobate atrag raspunderea celor vinovati, in conditiile legii".

Ministrul Stelian Ion a trimis si o a doua adresa judecatorilor Curtilor de Apel din Romania si tribunalelor. Pe 27 aprilie, 2021, ministrul Justitiei le cere magistratilor sa faca o analiza a bugetului propriu si sa faca economii suplimentare de 10%. De asemenea, le transmite ca ocuparea posturilor vacante si promovarea in grad/treapta a personalului trebuie sa se faca cu respectarea OUG nr.114/2019.

O a treia adresa este trimisa de ministrul Justitiei, Stelian Ion, tot pe 27 aprilie 2021, doar presedintilor Curtilor de Apel din Romania. Acesta le spune magistratilor ca, potrivit programului de guvernare 2020 - 2024 al coalitiei, ministerul Muncii si cel de Finante au inceput o analiza in domeniul salarizarii personalului platit din fonduri publice.

Ca atare, se vor reanaliza coeficientii de ierarhizare pentru fiecare familie ocupationala de functii bugetare si va fi revizuit sistemul de acordare a sporurilor, astfel:

,, 1. Sporurile pentru conditii de munca, la care expunerea la conditii de munca este aceeasi, indiferent de functia detinuta, se vor acorda in cuantum fix, ca spor de pana la 25% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata.

2. Analiza tuturor categoriilor de sporuri, cu mentinerea numai a celor cu adevarat relevante"

Ministrul Justitiei cere magistratilor sa completeze niste scheme cu numarul judecatorilor, personalului auxiliar de specialitate si personalul conex din cadrul judecatoriilor, tribunalelor si curtilor de apel, salariile acestora, aflate in plata in prezent, cu exceptia indemnizatiei pentru titlul de doctor.

Toate datele trebuie trimise la ministerul Justitiei pana pe 4 si 5 mai si asumate prin semnatura de conducerile instantelor. Potrivit adresei ministrului Stelian Ion, toate salariile si sporurile vor fi reanalizate si revizuite potrivit Memorandumului aprobat de Guvernul Florin Citu pe 15 aprilie 2021, privind ,,stabilirea principiilor care vor sta la baza reanalizarii si elaborarii cadrului legal privind salarizarea personalului platit din fonduri publice". Memorandumul arata ca sporurile vor fi plafonate la 20% din salariul de baza si se va acorda un spor de performanta lunar bugetarilor care au avut rezultate deosebite.

Sursa : www.mediafax.ro