10 dec 2019 - Judecători

Schimb de replici intre Klaus Iohannis si judecatoarea Gabriela Baltag, la CSM | Baltag: Nu trebuie ocolit subiectul protocoalelor secrete / Replica presedintelui

Klaus Iohannis a avut, la plenul CSM, un schimb de replici cu judecătorul Gabriela Baltag, aceasta solicitându-i să vegheze ca protocoalele secrete să nu revină în justiţie şi sistemul judiciar să nu mai fie subiect de campanie. În replică, şeful statului a promis că etapa protocoalelor e încheiată.

Si in acest an, judecatorul Gabriela Baltag, membru CSM, a avut cateva precizari dupa discursul presedintelui tarii, la plenul unde se alege noua conducere a forului. Baltag i-a cerut sefului statului sa vegheze ca politicienii sa nu mai foloseasca subiectul justitiei in campanii electorale, dar si sa se asigure ca protocoalele secrete nu vor mai interveni in sistemul judiciar.

Redam, mai jos, dialogul Gabriela Baltag-Klaus Iohannis.

Gabriela Baltag: ,,Daca imi ingaduiti..."

Iohannis: ,,Ca de obicei (zambeste)".

Baltag: ,,Nu e decat a doua oara".

Iohannis: ,,Asa se creaza un obicei".

Baltag: ,,Asa am eu sansa sa discut cu dumneavoastra. Este adevarat ca justitia a trecut printr-un an greu, foarte greu. Nu stiu cand a fost mai simplu. Ne-am bucura si am incredere ca veti da semnalul catre cei din afara in sensul ca justitia sa nu mai fie subiect de campanie eletorala. Pentru noi, ar fi cel mai important acest aspect. Pentru ca justitia este subiect de campanie eletorala de prea multa vreme si ne-am intreba ce s-ar face politicenii daca nu ar fi justitia. Probabil nu ar mai fi politiceni.

Vorbeati despre cetateni. Mi-as dori ca in anii ce urmeaza sa va ganditi la suferintele acestor cetateni de care amintim in discursuri, la impactul asupra lor, impactul unor interventii oculte de natura protocoalelor secrete. As vrea ca presedintele tarii sa poata sa vorbeasca deschis despre acest lucru. Am incredere ca dumneavoastra o veti face. Nu trebuie sa ocolim subiectul dupa cum nu trebuie sa ocolim sa ne gandim daca, pentru a avea o justitie independenta vom mai ingadui ca justitia sa fie supusa interventiilor serviciilor secrete".

Iohannis: ,,Ati atins puncte sensibile. Cred ca este un lucru bun sa se discute. Insa acum, dupa ce eu nu mai sunt in campanie, spun sincer parerea mea. Acea etapa cu protocoalele s-a incheiat demult si voi veghea sa nu revina niciodata. Acea etapa de intrare cu bocancii a politicului sau a unor partide in organizarea justistiei s-a terminat. Cat voi ramane eu, garantez ca nu se va repeta. Da, este adevarat ca intr-o campanie eletorala, intr-o Romanie normala nu avem ce discuta despre justitie. Justitia se infaptuieste, nu se discuta.

Dar pentru asta, toti actorii implicati - nu numai politiceinii, ci si CSM -trebuie sa isi asume rolul si responsabilitatea pentru partea de care raspuns. In Rominia normala, judecpatorii judeca drept, justitia este independenta, isi face treaba fara sa fie comentata in varii circuite politice, niciun politician nu incearca sa doriguiasca justitia si niciun magiastrat nu accepta discutii cu politicieni care incearca sa diriguiasca justitia. Impreuna, chiar avem sansa sa realizam aceste lucruri si ma bazez pe dumneavoastra".

Sursa : www.mediafax.ro