31 iul 2019 - Judecători

Revolta judecatoarei Baltag: „Prea tarziu pentru Alexandra”

Judecatoarea Gabriela Baltag (foto) – membra in Consiliul Superior al Magistraturii – a lansat marti, 30 iulie 2019, un strigat de disperare in ceea ce priveste cazul adolescentei de 15 ani din Caracal disparute fara urma.

In scrisoarea deschisa data publicitatii marti, Gabriela Baltag ii arata cu degetul pe toti cei care incearca sa profite de posibila ucidere a Alexandrei Macesanu ca sa ceara desfiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie si chiar pentru a-si face campanie electorala.

Baltag ii blameaza si pe cei care

deplang desfiintarea protocoalelor SRI de catre Curtea Constitutionala a Romaniei.

Textul complet semnat de judecatoarea Gabriela Baltag:

„Prea tarziu pentru Alexandra

Imi este foarte greu sa vorbesc despre tot ce am simtit in ultimele zile, profesional si uman. Revolta a fost poate starea constanta care m-a cuprins cel mai mult dar si disperarea fata de neputinta vizibila a celor chemati sa-si indeplineasca obligatiile profesionale, simple, clare, imperative pentru alte timpuriu dar nu si pentru zilele noastre, dupa cum pare!

Ma doare sfasietor ce i s-a intamplat Alexandrei! Nu pot gasi cuvinte sa descriu ce am trait si ce simt sufleteste cand descopar faptul ca disparitia unui copil al acestei tari, copil care era posibil sa fie al oricaruia dintre noi, nu reprezinta decat o alta sansa de campanie electorala pentru unii, o dovada evidenta de neasumare, de lasitate pentru multi dintre acei care ar fi trebuit sa raspunda unde au fost dar mai ales cum au actionat atunci cand Alexandra striga: 'Va rog stati cu mine la telefon ca imi este frica...va rog...'

Acest apel disperat sper sa-i urmareasca pe toti cei care au fost implicati in salvarea Alexandrei dar au ramas cuprinsi de neputinta, indiferenta, mascand, pe alocuri, cu aroganta, in realitate, o necunoastere a cadrului normativ in vigoare, generos in mecanisme de interventie.

De cateva zile auzim stupefiati justificari ce au ajuns la limita penibilului. Multe dintre conduite imi sunt cunoscute fiindca le-am vazut consumate aproape de mine, de foarte multe ori, in ultimii doi ani si jumatate. Neasumarea constanta a greselilor a devenit felul unora de a fi. Cum sa vindecam bolile pe care refuzam sa le recunoastem? Nu va fi posibil niciodata!

Dupa unii, infiintarea sectiei de investigatie poarta intreaga responsabilitatea; potrivit altora, legile justitiei (care nu au avut si nu au nicio legatura cu politica penala a unui stat) sunt vinovate de tot ce i s-a intamplat Alexandrei. Reaua-credinta pare sa nu aiba nicio limita zilele acestea!

Cand o tara intreaga descopera inmarmurita povestea copilei de 15 ani, careia autoritatile nu i-au mai dat nicio sansa, unii plang pe la colturi sau chiar in gura mare, fara nicio retinere, faptul ca, pierderea suprema este, in realitate, lipsa de implicare a Serviciului Roman de Informatii, urmare a distrugerii protocoalelor de catre CCR!

Sper ca tot ce am vazut in ultimele zile sa reprezinte cele din urma zbateri ale unei hidre care a macinat forta acestui neam si care a subrezit temelia unei profesii minunate! Privesc spre colegii mei, judecatorii acestei tari, cu speranta legitima, de viitor, si ii implor sa nu mai ingaduie niciodata rostogolirea vreunui neadevar in masura sa afecteze credibilitatea dar mai ales substanta infaptuirii actului de justitie!”

Sursa : www.juri.ro