11 iul 2018 - Judecători

Procurorii CSM vor analiza acuzatiile Gabrielei Baltag. Aceasta i-a acuzat pe procurori de incalcarea independentei judecatorilor

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii va analiza afirmaţiile Gabrielei Baltag, membru CSM, care i-a acuzat pe procurori de încălcarea independenţei judecătorilor în notele interne din cadrul DNA.

"Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat amanarea discutarii solicitarii formulate de doamna judecator Gabriela Baltag, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, ulterior analizarii de catre Sectia pentru procurori a raportului Inspectiei Judiciare nr.2316/IJ/590/DIP/2018 avand ca obiect controlul tematic la Sectia Judiciara a Directiei Nationale Antiroruptie privind situatia achitarilor definitive inregistrate in perioada 2016- semestrul I 2017", se arata in ordinea de zi solutionata a sedintei plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

Decizia a fost luata cu 9 voturi pentru si 8 impotriva.

Gabriela Baltag, membru CSM, a acuzat, miercuri, procurorii de incalcarea independentei judecatorilor in notele interne din cadrul DNA, unde fac referiri la solutiile de achitari definitive, pe care le considera netemeinice. Discutia a avut loc la plenul CSM de miercuri si a starnit numeroase contradictii.

,,E vorba de aprecierile inscrise in notele de informare intocmite in baza Ordinului 213/2014, al procurorului general, in situatia in care se pronunta solutii de achitare Acest raport intocmit de Inspectia Judiciara... Stiu ca raportul a fost inaintat Sectiei pentru procurori si ca inca nu a fost pus in discutie. (...) Din nefericire, in raportul IJ, fara sa dau nume de judecatori, desi nu numai judecatorii sunt amintiti, ci si instantele: curti de apel si Inalta Curte de Casatie si Justitie", a spus judecatorul Gabriela Baltag, la plenul CSM de miercuri.

Este vorba despre notele procurorilor incluse in raportul Inspectiei Judiciare intocmit in urma controlului la DNA privind achitarile. Gabriela Baltag a pus in discutie o posibila incalcare a independentei judecatorilor rezultate din faptul ca, unii procurori DNA au atacat dur, in rapoartele interne, judecatorii dupa pronuntarea unor solutii de achitare in dosare.

Membrul CSM a dat si exemple prin care, spune ea, este afectata independenta judecatorilor.

,,Regasim frecvent in multe file mentiuni din notele prin care procurorii de sedinta vorbesc de faptul ca, si dau un exemplu: nici instanta de fond, nici de control judiciar nu au tinut seama de probe. (...) Solutia definitiva este in opinia mea, discutabila. (...) In mod gresit s-a dispus achitarea inculpatului, solutiile de achitare dispuse de fond si confirmata de instanta de apel sunt netemeinice!. Cam in aceasta modalitate sunt toate trimiterile: solutii de achitare nelegale, netemeinice, desi procurorul spune ca hotararea inca nu e motivata. M-am gandit cum a putut sa cunoasca faptul ca e gresita, daca nu se stiu considerentele avute in vedere de instanta? Nu avem cum sa trecem cu vederea. As vrea sa reflectati sa gasim o solutie pentru a nu exista o situatie identica. (...) Stiu ca vor exista pozitii din partea unora ca cererea e devreme, nimic nu e devreme cand e vorba de independenta judecatorilor", a mai spus Baltag.

Vicepresedintele CSM, procurorul Codrut Olaru a cerut amanarea acestei discutii, astfel incat raportul Inspectiei Judiciare privind achitarile sa fie dezbatute mai intai in Sectia pentru procurori.

,,Sper sa nu preiau din emotia doamnei judecator Baltag. Raportul e trimis din 20.06, nu din 14.06 pentru analiza, dezbatere si aprobare Sectiei pentru procurori. Mi se pare firesc ca un raport care tine de Sectie sa parcurga etapa evaluarii Sectiei, urmand ca alte interpretari sa fie luate in discutiile plenului. Mi se pare o chestiune de bun simt, o chestiune de separarea carierelor. Cred ca la acest moment, dezvoltarea sau semantica unor mentiuni din raport sunt premature. (...) Ce vrem sa sanctiona, ce vrem sa transmitem? (...) In raport nu se retin ca potentiale disfunctionalitati aspectele semnalate. Ceea ce unora dintre noi ni se par chestiuni care trebuie sanctionate, in raportul IJ nu sunt retinute ca potentiale abateri", a spus Codrut Olaru.

,,Cred ca sunteti mai emotionat decat mine. Sunt dispozitii europene care va impun sa nu faceti aprecieri", ii raspunde Gabriela Baltag.

Codrut Olaru a revenit cu o replica: ,,Nu suntem la ora de dirigentie care sa ne vorbiti in felul acesta. Va rog sa va limitati la ceea ce am spus eu".

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a spus ca situatia este una inedita.

,,Constat, din experientele mele, ca suntem intr-o situatie inedita. (...) Judecatorii se plang de procurori, o parte se plange ca partea cealalta ii incalca independenta prin note. (...) Ma astept ca maine, procurorii sa se planga de judecatori. (...) Procurorul, cu statutul lor constitutional pe care tindem sa-l clarificam si intelegem, trebuie sa aiba grija sa-si indeplineasca mandatul in limitele lor, nu sa aiba grija de ce fac judecatorii. (...) Daca cineva nu are dreptate intr-un proces, pe cine se da vina? Pe procuror - nu are dreptate si se alege achitare. El pe cine da vina? Pe judecator. (...) Sa ramanem in limitele noastre constitutionale. Mi se pare inadmisibil ca noi intre noi, magistratii, sa incepem sa ne acuzam, sa reprezentam in alti termeni decat cei pe care legea ii permite", a spus Tudorel Toader.

In discutie a intervenit si procurorul general Augustin Lazar, care a spus ca e firesc ca procurorii sa analizeze deciziile.

,,Va rog sa observati ca hotararile judecatoresti se pun in discutie, se face analiza la noi, in Ministerul Public. E o procedura prevazuta de lege. E o procedura a noastra, care trebuie facuta in maniera profesionala care sa ajute intelegerii: de ce solutiile de achitare sunt de achitare. Trebuie sa vedem unde am gresit si cum trevuie clarificate lucrurile. Analiza critica se face in interior, nivelul intelectual la care se face e de la caz la caz: fie ca mai e un procuror incepator, unul mai bine specializat. As dori sa va asigura ca procurorul e independent si nimeni nu si-ar dori sa aiba un procuror cu o fisa care sa bifeze: da sau ba. Nu incurajam subcultura profesionala", a spus Augustin Lazar.

Sursa : www.mediafax.ro