27 oct 2021 - Judecători

Polonia, amendata de UE cu un milion de euro pe zi pentru Sectia disciplinara a judecatorilor

Curtea de Justitie a UE a condamnat Varsovia la plata sumei de milion de euro pe zi, pe motiv ca nu a suspendat aplicarea dispozitiilor nationale referitoare la competenta Sectiei disciplinare a Curtii Supreme.

,,Respectarea masurilor asiguratorii dispuse pe 14 iulie 2021 - explica o informare a Curtii de Justitie a UE - este necesara pentru a evita prejudiciul grav si ireparabil adus ordinii juridice a Uniunii Europene si valorilor privind pe care se intemeiaza acea Uniune, in special cea a statului de drept".

Reforma justitiei introdusa de guvernul de la Varsovia a fost contestata vehement de Comisia Europeana si Curtea de Justitie a UE, pentru ca dauneaza independentei si autonomiei judecatorilor.

Dilema: Dreptul national sau Dreptul comunitar?

Curtea a sanctionat suprematia dreptului national asupra dreptului comunitar in cazul unui conflict intre cele doua, declarand articolele 1 si 19 din Tratatul UE incompatibile cu Constitutia poloneza.

Disputa privind suprematia dreptului UE a inceput in martie anul trecut, cand premierul Morawiecki a cerut interventia Curtii Constitutionale, ca urmare a reformei sistemului judiciar, cu infiintarea Sectiei disciplinare la Curtea Suprema poloneza.

Morawiecki a cerut Curtii Constitutionale sa stabileasca daca legislatia poloneza este mai presus de legislatia europeana in cazul unui conflict intre cele doua. Prima ciocnire a avut loc in iulie anul trecut, cand Tribunalul Constitutional polonez a declarat neconstitutionala aplicarea ordinelor Curtii de Justitie a UE la sistemul judiciar polonez.

Prin urmare, Curtea de Justitie a UE a impus acum o amenda zilnica de un milion euro pentru neexecutarea acestor ordine.

Sursa : www.mediafax.ro