11 iul 2018 - Judecători

PNL a sesizat CCR cu privire la Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor

PNL şi USR au sesizat, miercuri, CCR cu privire la modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, cerând judecătorilor CCR să ceară opinia Curţii de Justiţie a UE referitor la unele întrebări preliminare cu privire la respectarea principiilor statului de drept.

,,Deputatii Partidului National Liberal au inaintat astazi (miercuri - n.r.), 11 iulie a.c., Curtii Constitutionale a Romaniei sesizarea de neconstitutionalitate asupra modificarii Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor. Demersul PNL a fost initiat alaturi de deputati ai USR. In cuprinsul sesizarii, PNL a solicitat Curtii Constitutionale sesizarea Curtii de Justitie a Uniunii Europene cu o serie de intrebari preliminare cu privire la respectarea principiilor statului de drept, a drepturilor privind accesul la o justitie echitabila si stabilitatea sistemului judiciar din Romania. Demersuri similare au fost initiate in cazul Poloniei si Portugaliei, in raport cu statutul magistratilor", se arata intr-un comunicat de presa remis MEDIAFAX.

Totodata, PNL a reiterat solicitarea adresata Curtii Constitutionale de a tine cont de evaluarea Comisiei de la Venetia asupra modificarilor aduse Legii 303/2004, respectiv de a suspenda solutionarea cauzelor aflate pe rolul CCR pana la publicarea analizei Comisiei de la Venetia.

,,Amintim faptul ca apeluri similare adresate autoritatilor romanesti au venit din partea oficialilor Comisiei Europene, ai Consiliului Europei, precum si a principalilor parteneri strategici din UE si NATO. Principalele modificari aduse Legii 303/2004, cu efecte nocive asupra sistemului judiciar, vizeaza modificarea regimului privind pensionarea magistratilor, fapt care risca sa afecteze grav cursul proceselor aflate pe rol. Totodata, modificarile aduse modului de numire in functiile de conducere pericliteaza independenta magistratilor, implicit garantiile de independenta de care ar trebui sa se bucure acest corp profesional", se mai arata in comunicatul liberalilor.

Senatul a adoptat, marti decizional, in forma initiala, proiectul care modifica Legea 303/2004 privind statutul procurorilor si judecatorilor, respingand astfel cererea de reexaminare a presedintelui Klaus Iohannis. Au fost 75 de voturi ,,pentru", 20 voturi ,,impotriva" si zero abtineri.

Camera Deputatilor a adoptat, luni, proiectul care modifica Legea 303/2004 privind statutul procurorilor si judecatorilor, in forma initiala, respingand cererea de reexaminare a presedintelui Klaus Iohannis. Au fost 173 de voturi ,,pentru", 61 ,,impotriva" si o abtinere.

Presedintele Klaus Iohannis transmis, pe 6 iulie, cererea de reexaminare a Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, printre motive fiind faptul ca unele modificari sunt neclare si contradictorii.

In sesizarea, care are 24 de puncte, se arata ca, desi CCR a constatat neconstitutionalitatea unui numar de 12 puncte din legea de modificare a Legii privind statutul procurorilor si judecatorilor, o serie de dispozitii din legea transmisa la promulgare ridica in continuare probleme, unele dintre modificari fiind, "prin ele insele, neclare si contradictorii".

Sursa : www.mediafax.ro