17 aug 2020 - Judecători

Pensionat din 2005, Liviu Sipos - fost sef de la Crima Organizata din Cluj - se folosea de contactele din Politie si actiona ca un procuror sau judecator

Esti printre cei ce asteapta linistiti pensia, cu dorinta de a avea grija de nepoti si a calatori prin lume? Nu este si cazul lui Liviu Sipos, a carui varsta se apropie de 70 de ani. Fostul sef al Serviciului Antidrog din cadrul Brigazii de Combatere a Crimei Organizate Cluj-Napoca si-a facut o firma de investigatiisub paravanul careia ii supraveghea si monitoriza pe cei pe care ii santaja. Victimele nu erau alese la intamplare: fie aveau antecedente penale, fie castigasera sume mari de bani intr-un timp scurt, intrand astfel in vizorul gruparii infractionale.

Potrivit procurorilor, Liviu Sipos se folosea de angajati din Politie, de la care afla adresele celor pe care ii santaja, numerele de inmatriculare ale masinilor acestora si alte informatii care sa ajute in activitatea gruparii. Mai departe, Sipos si oamenii lui montaudispozitive de urmarire, unele avand si microfoane, pe masinile victimelor sau chiar in sediile firmelor acestora.Dupa ce ii supraveghea, Sipos le spunea celor santajati ca are inregistrari cu ei si le cerea bani sa nu mearga la politie.

"Avand in vedere experienta profesionala dobandita in anii in care si-a desfasurat activitatea in cadrul structurilor operative ale MAI inculpatul S.L. (Sipos Liviu, n.red.) ii instruieste periodic pe membrii gruparii in vederea adoptarii in mod constant a unor masuri de contracarare a unor eventuale actiuni derulate de organele de urmarire penala si care sa ii vizeze", explica procurorii.

Retras de 15 ani din cadrul MAI, Sipos continua sa se dea drept om al legii, alaturi de ceilalti membri ai grupului. In decembrie 2019, acestia s-au dus direct la un barbat si l-au amenintat cu un pistol, iar sub pretextul ca ar fi politisti antidrog, i-au solicitat ca in schimbul musamalizarii unui dosar fictiv ce ar fi fost deschis impotriva lui sa le achite 200.000 Euro. Potrivit surselor, barbatul amenintat este Torino-Vladimir Sfarlea, cel ce a condus, la inceputul anilor 2000, celebra retea Torino, cea care ar fi traficat 2 tone de heroina. In 2003, reteaua a fost destructurata chiar cu contributia lui Liviu Sipos, cel care conducea Brigada Antidrog din Cluj la acea vreme.

"Se retine faptul ca inculpatii au constituit un grup de criminalitate organizata, care s-a substituit autoritatilor statului, iar membrii acestei grupari s-au erijat in organe de cercetare penala, in procurori si judecatori", scrie in referatul procurorilor, care arata ca lasarea inculpatilor in libertate ar provoca o stare de nesiguranta printre oameni, creandu-se impresia ca actiuni ca interceptarea convorbirilor telefonice efectuate in mod ilegal, prin plasarea de mijloace tehnice in spatii private, ar fi manifestari de o gravitate redusa,fapt ce ar incuraja desfasurarea de actiuni similare si de catre alte persoane.

Printr-o postare pe Facebook,Sindicatul Europol a reactionat, spunand ca Liviu Sipos ,,a vrut sa faca pe Robin Hood, insa fara sa imparta prada cu saracii".

Fostul sef BCCO Cluj a vrut sa faca pe Robin Hood, insa fara sa imparta prada cu saracii. Comisarul-sef Liviu Sipos, plictisindu-se la pensie, s-a gandit sa identifice persoane care incalca legea si realizeaza venituri consistente, sa ii santajeze, spunandu-le ca ii va deferi justitiei. Diferenta este ca a facut acest lucru nu pentru a da saracilor banii luati de la raufacatori, cum facea Robin Hood, ci urmarea sa se imbogateasca el si cu gruparea lui. Ne intrebam retoric, cat de integri erau atunci cand trebuiau sa dovedeasca activitatea gruparilor infractionale?! Cum spune o veche zicala romaneasca: "pestele de la cap se impute".

Publicata de pe Duminica, 16 august 2020

Sursa : www.mediafax.ro