14 mai 2019 - Judecători

Pedeapsa micsorata de Inalta Curte pentru judecatorul Dan Anton de la CA Iasi

Inalta Curte de Casatie si Justitie a pronuntat marti, 14 mai 2019, decizia definitiva in procesul in care judecatorul Dan Anton de la Curtea de Apel Iasi (foto) a fost trimis in judecata de DNA pentru doua fapte de trafic de influenta, violarea vietii private, santaj si dare de mita.

La fond, Curtea de Apel Bucuresti il achitase pe magistrat pentru violarea vietii private, santaj si dare de mita, acesta fiind condamnat la 4 ani si 2 luni de inchisoare cu executare, pentru trafic de influenta. In apel, Inalta Curte a admis apelul declarat de judecatorul Dan Anton si a desfiintat, in parte, sentinta apelata. Astfel, instanta a mentinut achitarea pentru faptele de violarea vietii private, santaj si dare de mita. Dan Anton a fost achitat si pentru o fapta de trafic de influenta, insa condamnat la

2 ani si 9 luni inchisoare pentru a doua fapta de trafic de influenta. Judecatorii au dispus suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei inchisorii pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani.In acelasi dosar, ICCJ a mentinut hotatarea CAB prin care a fost achitata grefiera Mihaela Prelipcean de la Judecatoria Iasi, trimisa in judecata pentru favorizarea faptuitorului, in baza art. 16 alin. (1) lit. b) teza I din Codul de procedura penala - “fapta nu este prevazuta de legea penala”. ICCJ l-a achitat in baza art. 16 alin. 1 lit. b) teza I din Codul de procedura penala care prevede: “fapta nu este prevazuta de legea penala” pe fostul senator Teodor Hauca, condamnat la fond la 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru infractiunile de trafic de influenta si cumparare de influenta.

Iata minuta ICCJ in dosarul 4131/2/2016:

“I. Admite apelurile declarate de inculpatii Hauca Teodor, Anton Dan si Del Gatto Renato impotriva sentintei penale nr. 143 din data de 6 iulie 2017, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti – Sectia a II- a penala. Desfiinteaza, in parte, sentinta penala apelata si rejudecand, in fond:

1. In baza art. 396 alin. 5 raportat la art. 16 alin. 1 lit. b) teza I din Codul de procedura penala, achita pe inculpatul Hauca Teodor sub aspectul savarsirii infractiunilor prevazute de art. 291 alin. 1 din Codul penal rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 35 din Codul penal si art. 292 alin.1 din Codul penal cu ref. la art.6 din Legea nr. 78/2000. Inlatura dispozitia de confiscare a sumei de 50 de euro (respectiv a echivalentului in lei a acestei valute la cursul BNR de la data platii) de la inculpatul Hauca Teodor. Inlatura dispozitia de obligare a inculpatului Hauca Teodor la plata cheltuielilor judiciare in cuantum de 10.000 lei, acestea ramanand in sarcina statului.

2. Descontopeste pedeapsa rezultanta de 4 ani si 2 luni inchisoare aplicata inculpatului Anton Dan in pedepsele componente pe care le repune in individualitatea lor, dupa cum urmeaza:

- pedeapsa de 3 ani si 3 luni inchisoare, aplicata pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta in forma continuata prevazuta de art. 291 alin. 1 din Codul penal rap. la art. 6 si art. 7 lit. b) din Legea nr. 78/2000 (in legatura cu cumparatorii de influenta Hauca Teodor si Cavcaliuc Sergiu, pct. 1.1. din rechizitoriu);

- pedeapsa de 2 ani si 9 luni inchisoare, aplicata pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta prevazuta de art. 291 alin. 1 din Codul penal rap. la art. 294 lit. e si f din Codul penal, cu ref. la art. 6 si 7 lit. b) din Legea nr. 78/2000 (in legatura cu cumparatorul de influenta Del Gatto Renatto, pct. 1.2. din rechizitoriu);

- sporul de 11 luni inchisoare.

In baza art. 396 alin. 5 raportat la art. 16 alin. 1 lit. b) teza I din Codul de procedura penala, achita pe inculpatul Anton Dan sub aspectul savarsirii infractiunii de trafic de influenta in forma continuata prevazuta de art. 291 alin. 1 din Codul penal rap. la art. 6 si art. 7 lit. b) din Legea nr. 78/2000 (in legatura cu cumparatorii de influenta Hauca Teodor si Cavcaliuc Sergiu, pct. 1.1. din rechizitoriu). Inlatura dispozitia de confiscare a sumelor de 100 lei si 35 de euro (respectiv a echivalentului in lei a acestei valute la cursul BNR de la data platii) de la inculpatul Anton Dan.

Mentine condamnarea inculpatului Anton Dan la pedeapsa de 2 ani si 9 luni inchisoare, aplicata prin sentinta penala apelata, pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta prevazuta de art. 291 alin. 1 din Codul penal rap. la art. 294 lit. e) si f) din Codul penal cu ref. la art. 6 si 7 lit. b) din Legea nr.78/2000, (in legatura cu cumparatorul de influenta Del Gatto Renatto, pct. 1.2. din rechizitoriu).

In baza art. 67 alin. 1 din Codul penal, mentine pedeapsa complementara aplicata inculpatului Anton Dan constand in interzicerea exercitiului drepturilor prevazute de art. 66 lit. a), b), g) din Codul penal (dreptul de a ocupa functia de magistrat) pe o perioada de 2 ani, incepand cu data ramanerii definitive a prezentei hotarari.

In baza art. 65 alin. 1 din Codul penal, mentine pedeapsa accesorie aplicata inculpatului Anton Dan constand in interzicerea exercitiului drepturilor prevazute de art. 66 lit. a), b), g) din Codul penal (dreptul de a ocupa functia de magistrat), pedeapsa ce se va executa conform art. 65 alin. 3 din Codul penal.

In baza art. 91 din Codul penal, dispune suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei inchisorii de 2 ani si 9 luni aplicata inculpatului Anton Dan pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani, stabilit in conditiile prevazute de art. 92 din Codul penal. In baza art. 93 alin. 1 din Codul penal, pe durata termenului de supraveghere, inculpatul va respecta urmatoarele masuri de supraveghere: a) sa se prezinte la Serviciul de Probatiune Iasi, la datele fixate de acesta; b) sa primeasca vizitele consilierului de probatiune desemnat cu supravegherea sa; c) sa anunte, in prealabil, schimbarea locuintei si orice deplasare care depaseste 5 zile; c) sa comunice schimbarea locului de munca; d) sa comunice informatii si documente de natura a permite controlul mijloacelor sale de existenta. In baza art. 93 alin. 2 lit. d) din Codul penal, impune inculpatului sa nu paraseasca teritoriul Romaniei, fara acordul instantei. In baza art. 93 alin. 3 din Codul penal, pe durata termenului de supraveghere, inculpatul va presta o munca neremunerata in folosul comunitatii pe o perioada de 100 de zile, in cadrul Consiliului Local Iasi – Directia de Asistenta Comunitara sau in cadrul Consiliului Local Iasi – Directia de Administrare a Patrimoniului Public si Privat. In baza art. 91 alin. 4 din Codul penal, atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 96 din Codul penal privind cazurile de revocare a suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere. Reduce cuantumul cheltuielilor judiciare catre stat la care a fost obligat inculpatul Anton Dan prin sentinta penala apelata, de la suma de 12.500 lei, la suma de 10.000 lei.

3. Inlatura pedeapsa complementara si pedeapsa accesorie prevazute de art. 66 alin. 1 lit. c din Codul penal, aplicate inculpatului Del Gatto Renato constand in interzicerea dreptului de a se afla pe teritoriul Romaniei. Mentine restul dispozitiilor sentintei penale apelate care nu contravin prezentei decizii.

II. Respinge, ca nefondat, apelul declarat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie, Structura Centrala impotriva sentiniei penale nr. 143 din data de 6 iulie 2017, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti – Sectia a II- a penala. III. Respinge, ca nefondat, apelul declarat de partea civila Gutu Constantin impotriva aceleiasi sentinte. Cheltuielile judiciare ocazionate de solutionarea apelurilor declarate de inculpatii Hauca Teodor, Anton Dan si Del Gatto Renato, precum si de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie, Structura Centrala raman in sarcina statului.

Obliga apelantul-parte civila Gutu Constantin la plata sumei de 200 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat.

Onorariul partial cuvenit aparatorului desemnat din oficiu pentru apelantul-intimat-inculpat Hauca Teodor, in suma de 314 lei, se suporta din fondul Ministerului Justitiei. Onorariul cuvenit aparatorilor desemnati din oficiu pentru apelantii-intimati-inculpati Del Gatto Renato si Anton Dan, precum si pentru intimatele-inculpate Prelipcean Mihaela Gabriela si Moglan Marina, in suma de cate 1.253 lei, se suporta din fondul Ministerului Justitiei.

Definitiva.

Pronuntata in sedinta publica, astazi, 14 mai 2019".

Sursa : www.juri.ro