23 aug 2019 - Judecători

O judecatoare ii taie elanul Anei Birchall: Atat de repede a uitat!

O judecatoare ii taie elanul Anei Birchall in legatura cu proiectul de ordonanta de urgenta anuntat joi, 22 august 2019, de catre ministrul Justitiei.

Este vorba despre proiectul de OUG menit sa inaspreasca pedepsele pentru lipsirea de libertate – proiect elaborat in contextul tragediei de la Caracal.

Totusi, judecatoarea Lacramioara Axinte (foto) – vicepresedinta Tribunalului Botosani – o acuza pe Birchall de populism, atragandu-i atentia ca nu este suficient sa faca mai dure sanctiunile legale. In acest sens, Axinte da ca exemplu

Statele Unite ale Americii, unde nici macar perspectiva pedepsei cu moartea nu descurajeaza infractorii.

De asemenea, Lacramioara Axinte ii aminteste Anei Birchall de referendumul convocat de Klaus Iohannis, unde majoritatea celor care au votat s-a pronuntat pentru interzicerea adoptarii de catre Guvern a ordonantelor de urgenta in domeniul infractiunillor, pedepselor si al organizarii judiciare. Acest argument a fost invocat si de avocatul Adrian Toni Neacsu (click aici pentru a citi).

Mesajul postat pe Facebook de judecatoarea Lacramioara Axinte joi, 22 august 2019:

„Atat de repede a uitat doamna ministru Birchall ca romanii, in majoritate covarsitoare, au votat la referendumul din 26 mai 2019, interzicerea adoptarii de catre Guvern a ordonantelor de urgenta in domeniul infractiunilor, pedepselor si organizarii judiciare?

In multe state din SUA exista pedeapsa cu moartea. Cu toate acestea asprimea pedepsei nu descurajeaza dezaxatii.

Este de un populism ieftin pretentia ca prin majorarea pedepselor sau prin modificarea unor dispozitii din codul de procedura penala se vor evita tragedii precum cea de la Caracal!

PS. Apararea unor persoane implicate in caz, ca nu ar fi avut legislatie, pare sustinuta de declaratia de presa de astazi a ministrului Justitiei!”

Sursa : www.juri.ro