15 oct 2019 - Judecători

O fosta judecatoare o distruge pe Birchall: Frizeaza penalul!

O fosta judecatoare o distruge pe Ana Birchall (foto), cea pe care presedintele Klaus Iohannis inca nu a revocat-o din functia de ministru al Justitiei, desi Curtea Constitutionala l-a obligat sa ia aceasta masura in urma cu aproape o luna (click aici pentru a citi).

De data aceasta, marti, 15 octombrie 2019, Birchall a fost aspru criticata pentru indarjirea cu care se opune validarii procuroarei Adina Florea la conducerea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie.

Iar cea care a avut cea mai recenta luare de pozitie impotriva Anei Birchall pe tema SIIJ este

judecatoarea pensionara Viorica Costiniu, presedinta de onoare a Asociatiei Magistratilor din Romania.

Costiniu da de inteles ca atat Birchall, cat si procurorii CSM care o blocheaza de patru luni pe Florea la conducerea SIIJ „frizeaza penalul” prin faptul ca „impiedica functionarea unei institutii legale, cu buna stiinta”.

Comunicatul Vioricai Costiniu:

„Cu parere de rau sunteti intr-o mare eroare! Si in calitatea dvs de ministru aveti obligatia sa respectati legea. Nu-i pasa nimanui ce credeti sau de ce considerati ca SIIJ sa nu mai functioneze cum prevede legea, in conditiile competentelor date de legea pe care guvernantii actuali au promovat-o si dovedita de a fi si constitutionala.

Daca se va aprecia ca se necesita modificari la lege, atunci si numai atunci si numai motivat (expunerea de motive) se va elabora un proiect de lege si cand acesta va fi adoptat si promulgat, publicat se vor modifica normele legate de existenta, competentele si functionarea SIIJ.

Pana atunci, cum se cere vulgului sa respecte legea, asa si ministrii, si csmistii- judecatori/ procurori trebuie sa respecte legea.

Toata mascarada aceasta generata prin abaterea de la principii, nauceste lumea si promoveaza neincrederea in justitie, in cei ce o realizeaza-judecatori/ procurori. Sectia functioneaza pe lege si nicio litera sau virgula asumata de ministru sau oricine altcineva din CSM nu au nicio valoare si putere normativa. Orice astfel de act care impiedica functionarea unei institutii legale, cu buna stiinta, frizeaza penalul. Ce exemplu se da omului de rand, justitiabilului cand de la nivelul autoritatii de stat se avanseaza instigatii la nerespectarea unei legii?

Cum sa nu respecti, in baza legii, a moralei, a deontologiei, pe cel care si-a castigat cinstit, prin munca, prestatie profesionala locul in ierarhia functiilor de conducere? Cat mai vrea politicul, pe carari dosnice, sa conduca justitia prin interpusii din sistem?

Sa nu amestecam apele! Principiile trebuie sa functioneze, altfel devenim pseudojuristi fara credibilitate! Am credinta ca nu amestecati lucrurile: una este existenta Sectiei IIJ, alta este competenta acesteia si nu in ultimul rand functionarea ei in baza legii! O opinie!

Ati facut lucruri bune cu informatizarea, si mai bune daca bugetul va pleca de la MJ la CSM ptr instante. Parchetul isi face singur bugetul, ICCJ isi face singur bugetul, instantele de ce sa aibe alt regim? Independenta politica fara independenta materiala O, nu putem vorbi de o justitie independenta,de o putere independenta a justitiei.

De ce intr-o institutie care are in competenta sa asigure buna functionare a instantelor si parchetelor (CSM) in lipsa unui proiect de lege trimis spre o eventuala avizare, se discuta: cum sa facem ca o institutie din sistem sa nu functioneze ca nu sunt eu, om politic care am facut legea si acum o contest de pe margine, de acord sa existe? Noaptea mintii! Si in politica trebuie sa existe morala!”

Sursa : www.juri.ro