08 feb 2023 - Judecători

O carte pe zi: ,,Lista judecatorului" de John Grisham

Un roman bine scris, alert, cu o intrigă captivantă, practic fără fisură, unul dintre cele mai bune thrillere.

Un ,,barbat alb, cincizeci de ani, si-a inceput faradelegile pe la douazeci si ceva de ani. Burlac, probabil nu a fost casatorit niciodata. Cu exceptia primelor doua victime, ucidea vinerea sau in weekend, semn ca are o slujba importanta. Are facultate, e clar ca e intelgent, sclipitor chiar, si rabdator. Crimele nu au componenta sexuala, prin urmare, probabil ca e impotent. E manat de o nevoie nesanatoasa de razbunare. Nu are remuscari, asa cum se intampla de obicei. Tendinte sociopate, pe putin spus. Antisocial, dar, educat fiind, probabil reuseste sa pastreze aparentele. Sapte crime in sapte state diferite de-a lungul a douazeci de ani. Foarte neobisnuit. Stie ca politia nu va sapa suficient incat sa gaseasca legatura dintre crime."

Il cheama Ross Bannick; stie ca nu va fi banuit pentru ca este judecator, prin urmare o functie foarte respectabila. In plus, este un foarte priceput in ale tehnicii. Imbratisase lumea stiintei si tehnologiei in tinerete, pe timpul liceului si in facultate, fiecare cec, fiecare banut il investise in modernizarea si actualizarea calculatorului pe care si-l cumparare de mic. ,,In tinerete, ascultase telefoane, isi filmase colegii facand sex cu iubitele lor, inregistrase prelegeri la care nu avea acces, dezactivase camere de supraveghere, fortase incuietori, intrase in birouri securizate si isi asumase sute de alte riscuri prostesti, dar nu regreta nimic. Nu fusese niciodata prins, nici macar banuit." ,,Foarte neobisnuit. Narcisist, personalitate dubla, capabil sa duca o viata respectabila si paroductiva, pe de o parte, iar in timpul liber sa isi planuiasca urmatoarea crima."

Teama ca va fi prins nu i-a venit decat acum, cand o femeie la fel de tenace ca el, l-a urmarit pas cu pas, vreme de doua decenii, straduindu-se sa gaseasca dovezi pentru vinovatia lui. Cu douazeci de ani in urma, judecatorul ii ucisese tatal, profesor de drept, doar pentru il umilise la cursuri. Iar acum teama judecatorului venea mai degraba din teama ca va fi nevoit sa inceteze.

In romanul precedent, ,,Informatorul" (semnalat si el la aceasta rubrica), Lacy Stoltz, membra a Comisiei de Conduita Judiciara care analizeaza plangerile impotriva oamenilor legii, a investigat un judecator corupt care luase milioane de dolari de la un sindicat al crimei. Trei ani mai tarziu, incepe actiunea romanului de fata: Lacy intalneste o femeie misterioasa care este atat de speriata incat recurge la o serie de pseudonime. Tatal lui Jeri Crosby fusese ucis cu douazeci de ani mai devreme, cazul ramasese nerezolvat, dar Jeri avea in minte un suspect pe care il urmarise doua decenii, pe parcursul carora, descoperise si alte victime.

John Grisham a inceput sa publice in 1988, primul sau roman s-a numit ,,...Si vreme e ca sa ucizi", ecranizat in 1996. Au urmat alte patruzeci de romane, vandute in peste patru sute de milioane de exemplare in intreaga lume. Este considerat maestrul thrillerului juridic. Iar cartea de fata este cea mai surprinzatoare si infricosatoare din tot ce a scris.

,,Abundand de detalii high-tech si inedite rasturnari de situatie, romanul lui Grisham isi copleseste cititorii cu o poveste in care misterul si suspansul sunt la cote maxime..."- The Wall Street Journal.

John Grisham - Lista judecatorului. Traducere din limba engleza de Mihaela Neacsu. Editura RAO. 346 pag.

Sursa : www.mediafax.ro