09 mar 2021 - Judecători

Motivarea judecatorului care a respins redeschiderea Dosarului 10 August: Suspectii si martorii nu au fost audiati la DIICOT

Suspecţii din dosarul „10 August” nu au fost chemaţi pentru a fi audiaţi la sediul DIICOT, după reunirea dosarelor, cu excepţia fostului ministru Carmen Dan, a prefectului Capitalei de atunci şi fostului primar al Sectorului 3, Aurelian Bădulescu, se arată în motivarea privind clasarea cauzei.

In motivare Tribunalului Bucuresti, privind clasarea dosarului ,,10 August" se arata ca in urma controlului ierarhic superior la plangerea formulata persoanele interesate, procurorul ierarhic superior celui care a dispus solutia de clasare infirma aceasta solutie si dispune redeschiderea urmaririi penale, supusa confirmarii judecatorului de camera preliminara.

Judecatorul de camera preliminara a verificat legalitatea si temeinicia ordonantei procurorului sef al DIICOT, Giorgiana Hossu, doar cu privire la solutia acestuia de infirmare a ordonantei de clasare si redeschidere a urmaririi penale, celelalte solutii dispuse de procurorul de caz si mentinute de procurorul ierarhic superior fiind excluse verificarii judecatorului de camera preliminara, in aceasta procedura.

Judecatorul de camera preliminara a constatat, astfel, ca procurorul ierarhic superior, respectiv seful DIICOT, a retinut ca se impune redeschiderea urmaririi penale pentru urmatoarele motive: ,,organele judiciare au obligatia de a realiza anchete efective si complete, in scopul aflarii adevarului; in fata PICCJ - Sectia Parchetelor Militare, suspectii nu au dat declaratii, iar apoi nu au mai fost citati la sediul DIICOT in vederea audierii; nicio persoana vatamata si niciun martor nu au fost audiati / citati la sediul DIICOT in vederea reaudierii sau audierii; procurorii militari au fost cei care au administrat cea mai mare parte a probatoriului; desi ordonanta de clasare retine ca doar (...) a coordonat actiunile din 10 august, in fapt se constata ca, atat inregistrarile video aflate la dosar, cat si din declaratiile unora dintre martori rezulta prezenta la fata locului, cu toate ca suspectii nu au dat declaratii, iar perchezitia terminalelor mobile nu a putut fi efectuata, nu au fost solicitate mijloace de proba de natura tehnica, respectiv obtinerea datelor de trafic si de localizare, prelucrate de catre furnizorii de retele publice de comunicatii electronice pentru a clarifica existenta comunicarii intre suspecti; in cuprinsul ordonantei de clasare perioada analizata fata de conduita suspectilor, este cea de dupa ora 23.08 din cuprinsul plangerilor, din declaratiile persoanelor vatamate si ale martorilor audiati in cauza se constata ca, incepand cu orele 19.30, dispozitivele de jandarmi amplasate in fata sediului Guvernului Romaniei si in zone adiacente au folosit asupra multumii gazele iritant lacrimogene. Relevante sunt declaratiile persoanelor vatamate", scrie in motivare.

Ordonanta de clasare nu este motivata, spune judecatorul de camera preliminara in motivarea sa.

In prealabil, judecatorul de camera preliminara a constatat ca motivele invocate de procurorul ierarhic superior vizeaza chestiuni de ordin procedural si nu substantial.

Astfel, procurorul ierarhic superior ar fi trebuit sa reevalueze probele de urmarire penala si sa constate ca imprejurarea pe care s-a intemeiat clasarea nu a expirat.

,,Or, procurorul ierarhic superior nu a invocat imprejurarea ca situatia de fapt retinuta de procurorul de caz este alta decat cea care rezulta din probele existente la dosarul de urmarire penala si s-ar impune, astfel, redeschiderea anchetei penale", spune judecatorul in motivare.

Judecatorul de camera preliminara retine caracterul neintemeiat al sustinerilor procurorului ierarhic superior, prin care intelege sa isi fundamenteze concluzia deficientei anchetei, respectiv ca procurorul de caz nu a chemat suspectii la sediul DIICOT in vederea ascultarii lor in aceasta calitate ori nu a citat in vederea audierii ori reaudierii nicio persoana vatamata. Exceptiile au fost fostul ministru de Interne Carmen Daniela Dan, fostul prefect al Capitalei, Speranta Cliseru, fostul primar Aurelian Badulescu si Alin Ionel Mastan.

Tribunalul Bucuresti a respins, in 2 martie, cererea DIICOT privind dosarul ,,10 august". Asta inseamna ca ancheta DIICOT in cazul sefilor Jandarmeriei ramane inchisa.

Sursa : www.mediafax.ro