08 nov 2019 - Judecători

Lovitura in dosarul disciplinar al unei judecatoare ghinioniste

O judecatoare care in ultimii 5 ani a avut parte numai de refuzuri din partea Consiliului Superior al Magistraturii a incasat o noua lovitura miercuri, 6 noiembrie 2019.

Mai precis, Sectia pentru judecatori in materie disciplinara – condusa de presedinta CSM Lia Savonea (foto) – a dispus suspendarea din functie a judecatoarei Daniela Marilena Stoica, de la Judecatoria Braila (caci despre ea este vorba), pana la solutionarea definitiva a actiunii disciplinare care o vizeaza.

Mai precis, Inspectia Judiciara a trimis-o in judecata disciplinara pe Daniela Stoica pentru

presupusa comitere a trei abateri prevazute la art. 99 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Lista acuzatiilor:

- lit. c): „atitudinile nedemne in timpul exercitarii atributiilor de serviciu fata de colegi, celalalt personal al instantei in care functioneaza, inspectori judiciari, avocati, experti, martori, justitiabili ori reprezentantii altor institutii”;

- lit. s): „utilizarea unor expresii inadecvate in cuprinsul hotararilor judecatoresti ori motivarea in mod vadit contrara rationamentului juridic, de natura sa afecteze prestigiul justitiei sau demnitatea functiei de magistrat”;

- lit. t) teza I: „exercitarea functiei cu rea-credinta, daca fapta nu intruneste elementele constitutive ale unei infractiuni. Sanctiunea disciplinara nu inlatura raspunderea penala”.

Minuta Sectiei pentru judecatori in materie disciplinara:

„Admite sesizarea din oficiu.

In temeiul disp. art. 52 alin. (1) teza a II-a din Legea nr. 317 (n.r. Legea CSM) republicata, din oficiu, dispune suspendarea din functie a doamnei Stoica Daniela-Marilena, judecator in cadrul Judecatoriei Braila, pana la solutionarea definitiva a actiunii disciplinare ce face obiectul dosarului nr. 21/J/2019.

Cu drept de contestatie in termen de 5 zile de la comunicare, la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Pe fond, acorda termen la data de 13.11.2019, ora 11:00, in vederea administrarii probatoriului”.

15 refuzuri in 7 ani

Daniela Stoica si-a inceput cariera la 1 iulie 2008, fiind numita de catre presedintele din acel moment al Romaniei, Traian Basescu, in functia de magistrat la Judecatoria Podu Turcului (judetul Bacau). In anul 2012, judecatoarea a formulat trei cereri de transfer la judecatoriile Braila sau Galati, obtinand castig de cauza abia in data de 27 septembrie 2012 (cu incepere din 15 octombrie 2012). Din februarie pana in prezent, aceeasi judecatoare Stoica a formulat 13 cereri de transfer la Judecatoria Galati, toate fiind respinse in principal din cauza ca existau deja alte solicitari in acest sens (pe care Sectia pentru judecatori din CSM le-a solutionat cu prioritate), precum si din pricina avizelor negative comunicate de catre diverse instante (in special de catre Curtea de Apel Galati). Alte motive invocate de catre judecatorii CSM s-au referit la lipsa posturilor vacante la Judecatoria Galati sau afectarea activitatii de la Judecatoria Braila, in ipoteza transferului.

Sursa : www.juri.ro