07 oct 2021 - Judecători

Legea care interzice avorturile in Texas a fost blocata. Judecator: ,,Femeile au fost impiedicate sa-si exercite controlul asupra propriilor vieti"

Legea in discutie, care interzice femeilor din Texas sa faca un avort dupa a sasea saptamana de sarcina, a fost scrisa si aprobata de politicieni republicani.

In hotararea sa de 113 pagini, judecatorul Pitman a afirmat ca, din momentul in care legea a inceput sa produca efecte, in 1 septembrie, ,,femeile au fost impiedicate ilegal sa-si exercite controlul asupra propriilor vieti, in moduri care sunt protejate de Constitutie".

Casa Alba a felicitat decizia judecatorului federal de a bloca legea.

,,Lupta doar ce a inceput, atat in Texas, cat si in multe alte state din tara, unde drepturile femeilor sunt amenintate", a afirmat purtatoarea de cuvant de la Casa Alba, Jen Psaki.

Oficialii din Texas au atacat imediat decizia judecatorului.

Legea din Texas interzice avortul dupa ce se detecteaza bataile inimii embrionului, la aproximativ sase saptamani de sarcina, cand majoritatea femeilor nu stiu ca sunt insarcinate. Legea nu prevede exceptii in caz de incest sau viol, ci doar in caz de urgenta medicala.

Sursa : www.mediafax.ro