03 oct 2019 - Judecători

Klaus Iohannis, decizie cu privire la judecatoarea ICCJ Silvia Cerbu

Presedintele Romanei Klaus Iohannis a facut miercuri, 3 octombrie 2019, un anunt cu privire la judecatoarea Silvia Cerbu (foto) de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Judecatoarea este sotia procurorului Viorel Cerbu, cel care in 2011, pe cand activa la DNA, a efectuat o perchezitie la domiciliul sotilor Corneliu si Gabriela Birsan, ultima judecatoarea la Inalta Curte la acea vreme. Procurorul Cerbu a incalcat imunitatea diplomatica de care beneficiau sotii Birsan, prin prisma

functiei de judecator la CEDO detinuta de profesorul Corneliu Birsan. Acest lucru a fost confirmat chiar de catre CEDO, care la data de 29.11.2012 a emis o hotarare in care a ridicat imunitatea Gabrielei Birsan, care era cercetata intr-un dosar al DNA in care ulterior a fost achitata definitiv, dar a constatat incalcarea imunitatii sotilor Birsan pana la acel moment, dar si violarea drepturilor omului in cazul perchezitiei domiciliare si a actelor de urmarire penala efectuate pana la ridicarea imunitatii. Mai mult, instanta suprema a decis la data de 31 ianuarie 2013 sa anuleze in mod irevocabil Hotararea CSM nr. 765 din 6.10.2011 prin care s-a incuviintat perchezitia ceruta si efectuata de procurorul DNA Viorel Cerbu.Revenind, Klaus Iohannis a anuntat ca a semnat decretul privind eliberarea Silviei Cerbu din functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin pensionare.Presedintele a mai semnat si: “-Decret privind eliberarea din functia de judecator la Tribunalul Teleorman a doamnei Victoria Vaduva – pensionare; -Decret privind eliberarea din functia de judecator la Curtea de Apel Suceava a doamnei Sanda Frunza – pensionare; Decret privind eliberarea din functia de procuror in cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul pentru Minori si Familie Brasov a doamnei Lucretia Teleky – pensionare; Decret privind eliberarea din functia de procuror in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Toplita a domnului Eugen Citiriga – pensionare”.

Sursa : www.juri.ro