03 iun 2019 - Judecători

Judecator umilit la Inalta Curte

Avocata Laura Vicol (foto) a relatat luni, 3 iunie 2019, un episod uluitor la care a asistat in aceeasi zi la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Mai precis, Vicol a relatat ca a asistat „cu stupefactie” la umilirea unui judecator „aflat de cealalta parte a baricadei”, care a facut recurs impotriva unei sanctiuni disciplinare primite de la Consiliul Superior al Magistraturii.

Din informatiile noastre, este vorba despre

judecatorul Ciprian-Alexandru Ghita, de la Curtea de Apel Bucuresti, care a atacat cu recurs sanctiunea primita pe 6 martie 2019 din partea Sectiei pentru judecatori in materie disciplinara, constand in diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu 20% pe o perioada de 6 luni, pentru presupusa comitere a abaterilor disciplinare prevazute de art. 99 lit. c), i), si t) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor (click aici pentru a citi).

Dosarul nr. 1375/1/2019 se afla pe rolul completului ICCJ format din judecatoarele Veronica Nastasie, Mihaela Paraschiv, Paulina-Lucia Brehar, Rodica Zaharia si Rodica Florica Voicu.

Abaterile disciplinare invocate:

1. art. 99 din Legea nr. 303/2004:

- lit. c): „atitudinile nedemne in timpul exercitarii atributiilor de serviciu fata de colegi, celalalt personal al instantei sau al parchetului in care functioneaza, inspectori judiciari, avocati, experti, martori, justitiabili ori reprezentantii altor institutii”;

- lit. i): „nerespectarea indatoririi de a se abtine atunci cand judecatorul sau procurorul stie ca exista una din cauzele prevazute de lege pentru abtinerea sa, precum si formularea de cereri repetate si nejustificate de abtinere in aceeasi cauza, care are ca efect tergiversarea judecatii”;

- lit. t): „exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta, daca fapta nu intruneste elementele constitutive ale unei infractiuni”;

2. art. 99/1 din acelasi act normativ:

„(1) Exista rea-credinta atunci cand judecatorul sau procurorul incalca cu stiinta normele de drept material ori procesual, urmarind sau acceptand vatamarea unei persoane.

(2) Exista grava neglijenta atunci cand judecatorul sau procurorul nesocoteste din culpa, in mod grav, neindoielnic si nescuzabil, normele de drept material ori procesual”.

Postarea de pe Facebook a avocatei Laura Vicol:

„Desi am crezut ca s-a terminat era abuzurilor in justitie, astazi am asistat cu stupefactie la umilirea unui judecator aflat de cealalta parte a baricadei, in proces cu minunata si inegalabila Inspectie Judiciara.

Constat cu tristete ca o luam de la capat, cine are curaj sa spuna ca este neindreptatit este trimis in gaura neagra a penibilului si a decredibilizarii totale.

Imi aduc aminte cum ascultam noaptea postul de radio Europa libera..toate-s vechi si noi sunt toate..

Sursa : www.juri.ro