10 ian 2019 - Judecători

Judecatorul Florica Roman, de la Oradea: DNA sa clarifice daca procurorii au dat curs planului de a baga frica in judecatori

Judecătorul Florica Roman de la Curtea de Apel Oradea a solicitat conducerii DNA să clarifice public dacă procurorii de la Oradea au dat curs sau nu planului de a băga frica în judecători făcându-le dosare penale, date fiind declaraţiile procurorilor Ciprian Man şi Cristi Ardelean.

Potrivit unei scrisori transmise, joi, de judecatorul Florica Roman conducerii centrale a DNA, aceasta vrea sa stie daca procurorii de la DNA Oradea au inceput efectuarea de acte de urmarire penala impotriva unor judecatori de la Curtea de Apel Oradea sau Tribunalul Bihor la scurt timp dupa data discutiei care a avut loc in 19 ianuarie 2018.

,,Date fiind declaratiile publice ale procurorilor DNA Ciprian Man si Cristi Ardelean, prin care acestia isi recunosc vocile in inregistrarea in care vorbeau despre cum sa <<linisteasca>> judecatori facandu-le dosare penale, insa sustin ca vorbele nu au fost urmate de actiuni, am adresat o solicitare conducerii centrale a DNA pentru a clarifica public daca procurorii DNA Oradea au dat curs sau nu planului de a baga frica in judecatori facandu-le dosare penale. Pentru corecta informare a opiniei publice am cerut sa se clarifice de urgenta daca, dupa data de 19 ianuarie 2018, cand cei 5 procurori DNA au purtat discutia respectiva <<libera>>, <<colegiala>>, vreunul dintre procurorii DNA Oradea participanti la discutie a pus in aplicare planul de intimidare a judecatorilor, premeditat la intalnirea respectiva, prin efectuarea de acte de urmarire penala impotriva unor judecatori de la Curtea de Apel Oradea sau Tribunalul Bihor la scurt timp dupa data discutiei (circa 20 zile)", se arata in documentul citat.

De asemenea, magistratul oradean solicita sa se clarifice public de catre cine a fost mandatat procurorul Ciprian Man sa vorbeasca public in numele DNA Oradea, ,,in conditiile in care acesta nu mai ocupa nici o functie de conducere in cadrul acestei structuri de parchet".

,,In seara zilei de 9.01.2019, la iesirea de la Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, unde a fost audiat in calitate de martor intr-un dosar penal deschis ca urmare a inregistrarii aparute in spatiul public cu discutia dintre cei 5 procurori DNA Oradea, acesta a declarat presei ca in numele colectivului de la DNA Oradea isi cere scuze in numele judecatorilor onesti, de buna credinta din Romania, care s-au simtit jigniti de limbajul care a fost folosit in cadrul dialogului. O asemenea afirmatie demonstreaza un dispret total al acestui procuror nu doar fata de judecatorii carora le-a ticluit dosare penale, cu scopul de a le timora si <<linisti>> colegii judecatori, dar si fata de toate persoanele carora, de-a lungul anilor, acesta le-a incalcat drepturile", a subliniat Roman.

In opinia acesteia, faptul ca o asemenea afirmatie a fost facuta in numele unei intregi structuri de parchet DNA denota ,,infumurarea acestui procuror, care isi aroga, cu de la sine putere, calitati pe care nu le are".

,,Referitor la afirmatia acestuia, <<scuze>> iti ceri cuiva de care te lovesti din greseala pe trotuar ori il calci pe picior la rand, nu cuiva caruia i-ai incalcat drepturile, distrus cariera, ori l-ai vatamat fizic si psihic. Apoi, sa-ti ceri scuze fata de cei pe care tu-i consideri <<onesti si de buna credinta>>, care, chipurile, s-ar fi <<simtit jigniti de limbajul folosit>> la adresa altora, dar sa nu spui nimic despre cei 16 judecatori si 9 procurori, care au fost cercetati penal intre 2013-2018 de catre DNA Oradea, si nici despre cei pe care i-ai vatamat prin actiunile abuzive constatate definitiv de instante, nu face decat sa demonstreze aroganta si totalul dispret fata de oameni al acestui procuror", a conchis Florica Roman.

Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a deschis si un dosar penal avand ca obiect continutul inregistrarii din interiorul DNA Oradea, in urma denuntului unui ONG, procurorii dispunand inceperea urmaririi penale in rem in aceasta cauza. In cursul zilei de miercuri, mai multi procurori de la Oradea au fost audiati.

Avocatul Razvan Doseanu a publicat o inregistrare audio a unei sedinte a DNA Oradea din ianuarie 2018, despre care spune ca nu stie daca e autentica. In inregistrare se vorbeste de urmarirea penala a unor judecatori ca sa intre "frica in ei". Avocatul sustine, pe site-ul casei de avocatura pe care o reprezinta, ca a primit inregistrarea anonim si da numele celor care ar fi participat la sedinta DNA Oradea, spunand ca le recunoaste vocile personal. Astfel, el ii nominalizeaza pe procurorii Man Ciprian, Muntean Adrian, Ardelean Ciprian, Pantea Cosmin si Rus Lucian, de la DNA Oradea.

 

Sursa : www.mediafax.ro