29 nov 2019 - Judecători

Judecatoarea Lupea, predictii sumbre pentru Predoiu

Judecatoarea Adina Daria Lupea (foto) a facut joi, 28 noiembrie 2019, doua predictii sumbre pentru ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.

Luarea de pozitie a magistratei de la Curtea de Apel Cluj vine dupa ce demnitarul a solicitat puncte de vedere de la toate instantele din Romania, privind inclusiv prorogarea intrarii in vigoare a noii prevederi din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, care vizeaza prelungirea duratei cursurilor la Institutul National al Magistraturii: de la 2 ani la 4 ani (click aici pentru a citi).

Concret: Lupea ii atrage atentia lui Predoiu ca sistemul judiciar are deja probleme cronice cu lipsa de experienta a magistratilor, iar in cei doi ani de INM (cati se fac in prezent) un auditor de justitie nu are timp sa deprinda toate subtilitatile meseriei.

Alta solutie pe care ministrul Justitiei ar trebui s-o aiba in vedere este suplimentarea locurilor pentru INM, astfel incat sa se rezolve alta problema cronica a sistemului: lipsa de personal.

Postarea de pe Facebook a judecatoarei Adina Lupea:

„Trebuie sa se gandeasca la o politica de recrutare. Orice guvern trebuie sa se gandeasca la asta. De unde aducem magistrati? Cum ii motivam? Cum le asiguram un statut stabil? Ce facem cu viitorul tarii?

Adica trebuie sa se treaca la niste analize suficiente si pe termen lung sa asigure stabiltatea in sistem. Nu instabilitatea. Nimeni pana acum nu a facut asta. Sa le asiguram o certitudine legislativa. Sa ii pregatim pentru ce e mai greu. Sa ii motivam. Prin salarii, garantii si sa fim siguri ca alegem cei mai buni oameni. Magistratura nu e un joc. Fiecare care ajunge pe scaunul de judecator/procuror trebuie sa fie convins ca statul ii lasa la dispozitie cele mai sensibile parghii.

Nu e o solutie sa scoti la examen 150 de absolventi, sa zic maxim, la INM, cand nevoia sistemului e minim de 300, ca sa dau un exemplu. Nu asa se rezolva pensia anticipata.

Am intampinat si intrebarea ca nu se compara 2 ani de INM cu doi ani de stagiatura, cum era in 1998 pe vremea mea. Ca ei nu trebuie sa faca doi ani de stagiatura sa stie carte, ca oricum stiu. Problema e falsa.In doi ani de INM ei invata teorie. Eu in doi ani de stagiatura ca procuror am facut de toate. Nu ma scutea nimeni.Ba chiar mi se impunea. Pleci la fata locului! Nici de autopsii, nici de cercetari la fata locului, nici de mers in penitenciar nu m-a scutit nimeni. Dupa examenul de semnatura, la 6 luni, am facut de toate.Nu exista ca nu vreau sau indrumatorul de stagiu imi impunea ceva. Trebuia sa fac tot. Astazi ii vad pe unii in stare sa reclame la IJ ca indrumatorul de stagiu le incalca independenta. Asa sunt invatati in INM.Ca sunt super genii. Nu sunt. Nu intra in doi ani in sala de judecata sa puna concluzii. Nu redacteaza motive de apel. Nu intra in sedintele de judecata. Nu stiu emite un mandat de retinere fara supravegherea indrumatorului de stagiu. Nu participa la sedinte si nu redacteaza, decat in stagiatura de 6 luni. Sa nu mai comparam vremurile, nu sunt de comparat. Nu intra intr-un peniteniciar, nu au idee despre ce e acolo. De aceea eu am fost pentru prelungirea INM maxim 3 ani.

Numai contactul direct si experienta te pot face magistrat. In rest, am invatat aceeasi carte si eu, si ei. Dar ma rog, daca ei in 2 ani pot suplini toate astea, sa ramana INM la doi ani”.

Sursa : www.juri.ro