13 mar 2019 - Judecători

Judecatoare sanctionata cu taierea indemnizatiei

O judecatoare a fost sanctionata miercuri, 13 martie 2019, cu taierea indemnizatiei. Hotararea a fost luata de catre Sectia pentru judecatori in materie disciplinara din Consiliul Superior al Magistraturii.

Este vorba despre judecatoarea Luminita-Marioara Axinte, de la Tribunalul Hunedoara, care timp de aproape 11 ani (februarie 2004 – decembrie 2014) a activat ca procuroare la diverse parchete din judetele Caras-Severin, Timis si Brasov.

Miercuri, 13 martie 2019, Sectia pentru judecatori in materie disciplinara din CSM a sanctionat-o pe Luminita Axinte, taindu-i

10% din indemnizatia de incadrare lunara bruta timp de 3 luni.

Totusi, Sectia a respins o parte din actiunea disciplinara formulata de catre Inspectia Judiciara impotriva judecatoarei Axinte.

Minuta sectiei din dosarul 18/J/2018 (vezi facsimil):

„Admite in parte actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva doamnei Axinte Luminita-Marioara, judecator in cadrul Tribunalului Hunedoara.

In baza art. 100 lit. b din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aplica doamnei Axinte Luminita-Marioara, judecator in cadrul Tribunalului Hunedoara, sanctiunea disciplinara constand in diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu 10% pe o perioada de 3 luni, pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art. 99 lit. c) si t) prima ipoteza, raportat la art. 99/1 (n.r. alin. 1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Respinge actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva doamnei Axinte Luminita-Marioara pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. m) ultima ipoteza din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ca neintemeiata”.

Abaterile disciplinare invocate de Inspectia Judiciara, conform Legii 303/2004:

- art. 99 lit. c): „atitudinile nedemne in timpul exercitarii atributiilor de serviciu fata de colegi, celalalt personal al instantei sau al parchetului in care functioneaza, inspectori judiciari, avocati, experti, martori, justitiabili ori reprezentantii altor institutii”

- art. 99 lit. t) prima ipoteza: „exercitarea functiei cu rea-credinta (...), daca fapta nu intruneste elementele constitutive ale unei infractiuni. Sanctiunea disciplinara nu inlatura raspunderea penala”

- art. 99/1 alin. 1: „Exista rea-credinta atunci cand judecatorul sau procurorul incalca cu stiinta normele de drept material ori procesual, urmarind sau acceptand vatamarea unei persoane”

- art. 99 lit. m) ultima ipoteza: „nerespectarea in mod nejustificat (...) a altor obligatii cu caracter administrativ prevazute de lege sau regulamente”.

Sursa : www.juri.ro