12 mar 2019 - Judecători

Judecatoare din dosarul Tariceanu, mutare de ultima ora

Decizie de ultima ora luata dintre cele mai dure judecatoare de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. O judecatoare care in prezent face parte din Completul de 5 ICCJ care solutioneaza apelul formulat de DNA in dosarul in care presedintele Senatului a fost achitat la fond.

Judecatoarea Ioana Bogdan (foto), caci despre ea este vorba, se pregateste de o schimbare in cariera. Bogdan a facut deja cerere in acest sens, solicitarea ei urmand sa fie discutata de Sectia pentru judecatori a CSM in sedinta de joi, 14 martie 2019. Ioana Bogdan nu pleaca insa din magistratura, asa cum au ales alti judecatori sa faca in ultima perioada, ci doar isi schimba locul de munca. Mai exact,

aceasta cere judecatorilor din CSM sa isi dea acordul pentru detasarea sa la Institutul National al Magistraturii, unde sa fie formator cu norma intreaga. “Solicitarea doamnei Ioana Bogdan, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, de exprimare a acordului referitor la o eventuala detasare la Institutul National al Magistraturii, in vederea ocuparii unui post de formator cu norma intreaga”, se mentioneaza in ordinea de zi a sedintei Sectiei pentru judecatori a CSM.

Fosta consiliera a ex-procurorului sef DNA Daniel Morar, judecatoarea Ioana Bogdan este cunoscuta drept unul dintre cei mai duri magistrati de la instanta suprema. De altfel, de-a lungul anilor aceasta a pronuntat hotarari de condamnare extrem de aspre, inclusiv in cazul unor oameni politici importanti, precum Adrian Nastase, Radu Mazare sau Nicusor Constantinescu. De asemenea, Ioana Bogdan a pronuntat si achitari de rasunet, cum ar fi cea a fostului premier Victor Ponta sau a liderului PNL Ludovic Orban.

Oricum, plecarea Ioanei Bogdan de la ICCJ va duce automat la reluarea de la zero a tuturor dosarelor pe care aceasta le solutiona, astfel incat noul judecator care va intra in locul ei in complet sa ia parte la intreaga cercetare judecatoreasca, dupa cum CEDO cere. In ceea ce-l priveste pe Tariceanu, dosarul acestuia nu va fi afectat foarte mult, in conditiile in care pana in prezent avusesera loc doar cateva termene, faza de apel fiind practic abia la inceput.

Sursa : www.juri.ro