27 ian 2022 - Judecători

Joe Biden va nominaliza in februarie un nou membru al Curtii Supreme, dupa retragerea unui judecator

Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, va nominaliza un nou membru al Curţii Supreme de Justiţie până la sfârşitul lunii februarie, în contextul anunţului retragerii judecătorului Stephen Breyer.

Judecatorul Stephen Breyer, in varsta de 83 de ani, a anuntat formal joi ca se va retrage din activitate la finalul actualei sesiuni a instantei supreme, probabil la sfarsitul lunii iunie. ,,Apreciez enorm privilegiul de a fi facut parte din sistemul judiciar federal. Activitatea mea a fost provocatoare, dar plina de sens", a declarat judecatorul liberal Stephen Breyer, potrivit site-ului Axios.com, in scrisoarea formala trimisa joi presedintelui SUA.

,,Eu si judecatorul Breyer avem o indelungata activitate impreuna. Este o zi de tristete amestecata cu amitiri placute. In 1994, am coordonat, in calitatea de presedinte al Comisiei pentru Afaceri Judiciare din Senat, audierile pentru confirmarea in functie a judecatorului Breyer. Sunt mandru si recunoscator ca am fost acolo la inceputul distinsei sale cariere la Curtea Suprema", a afirmat Joe Biden.

,,Voi nominaliza prima femeie de culoare intr-o functie de judecator la Curtea Suprema", a subliniat presedintele SUA, precizand ca anuntul nominalizarii va fi facut pana la sfarsitul lunii februarie. "Voi selecta o persoana demna de mostenirea excelentei si decentei lasata de judecatorul Breyer", a adaugat presedintele SUA.

Retragerea judecatorului Stephen Breyer nu va modifica actuala majoritate conservatoare de 6-3 de la Curtea Suprema de Justitie. Politicieni din Partidul Democrat au exercitat presiuni pentru retragerea judecatorului Stephen Breyer pentru a fi numit un alt judecator mai tanar, progresist, cat timp democratii detin controlul asupra Presedintiei SUA si Senatului. Judecatorii Curtii Supreme din SUA au mandate pe durata nedeterminata, dupa ce sunt nominalizati de presedinte si validati de Senat.

Curtea Suprema de Justitie din SUA are rol determinant intr-o serie de dispute cu caracter legislativ, politic, social si etic, precum si in litigiile dintre autoritatile statale si cele federale.

Sursa : www.mediafax.ro