23 iun 2020 - Judecători

Iranul acuza Romania de moartea fostului judecator Gholam Mansouri. Aveau politistii obligatia de a-l proteja suplimentar pe iranian?

Probabil ai tot auzit, in ultimele zile, despre decesul fostului magistrat iranian Gholam Reza Mansouri, care a murit vineri in holul unui hotel din Capitala. Autoritatile si televiziunile iraniene au tot aratat cu degetul spre Romania, iar avocatul lui Mansouri a declarat, in presa iraniana, ca nu crede in varianta sinuciderii.

El ii acuza pe politistii romani ca nu si-au facut treaba, desi erau obligati sa il supravegheze si protejeze pe clientul sau, acesta fiind pus sub control judiciar la Bucuresti.

"Politistii Capitalei au desfasurat activitatiile specifice masurii controlului judiciar potrivit legislatiei din Romania", a declarat Politia Capitalei pentru Mediafax.

Potrivit avocatului George Pasalica, consultat de Mediafax, autoritatile romane nu aveau nicio obligatie referitoare la protectia suplimentara a cetateanului iranian.

,,Nu, autoritatile romane nu aveau nicio obligatie referitoare la protectia suplimentara a cetateanului iranian. Acesta a fost supus masurii preventive a controlului judiciar si urma sa respecte o serie de masuri stricte, prevazute de Codul de procedura penala roman. Astfel, se protejeaza societatea si realizarea actului de justitie si nu invers, nu se asigura o protectie suplimentara persoanelor care se confrunta cu legea penala", a declarat, pentru Mediafax, George Pasalica.

Reprezentantii MAE s-au intalnit luni cu ambasadorul Iranului la Bucuresti, Morteza Aboutalebi, pentru a discuta despre moartea lui Mansouri, cel care era acuzat de fapte de coruptie la el in tara, fiind banuit ca a luat 500.000 de euro mita pentru a scapa de inchisoare un oficial din Teheran.

"Ministerul Afacerilor Externe informeaza ca ambasadorul Republicii Islamice Iran la Bucuresti, Morteza Aboutalebi, a fost convocat la sediul MAE pentru a discuta despre cazul cetateanului iranian Gholam Reza Mansouri", a precizat luni MAE din Romania.

Pe 10 iulie, Mansouri urma sa afle decizia judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti in legatura cu extradarea sa in Iran.

Din autopsia medicilor legisti reiese ca moartea iranianului a fost una violentă. 

Sursa : www.mediafax.ro