09 iul 2019 - Judecători

Inalta Curte admite cererea Sectiei de ancheta de redeschidere a dosarului judecatorului CSM Bogdan Mateescu

Magistraţii instanţei supreme au admis, marţi, cererea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie şi au decis redeschiderea unui dosar penal care îl vizează pe judecătorul CSM Bogdan Mateescu, cauză clasată anul trecut de structura centrală DNA. Decizia este definitivă.

,,Admite cererea de confirmare a redeschiderii urmaririi penale, formulata de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia de investigare a infractiunilor din justitie, in dosarul nr. 221/P/2017 inregistrat la Sectia de combatere a coruptiei din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie", se arata in minuta instantei supreme.

Totodata, magistratii au admis si cererile (formulate atat de judecatorul CSM Bogdan Mateescu, cat si de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia Judiciara) de sesizare a CCR cu exceptia de neconstitutionalitate a unor dispozitii din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara care privesc activitatea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie.

Decizia este definitiva.

Sectia pentru investigarea infractiunilor din Justitie (SIIJ) a cerut Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) redeschiderea unui dosar penal care l-a vizat pe judecatorul CSM Bogdan Mateescu, cauza clasata anul trecut de structura centrala DNA.

Dosarul pentru care Sectia pentru investigarea infractiunilor din Justitie (SIIJ) cere redeschiderea ii vizeaza pe Bogdan Mateescu, judecator membru CSM, si pe tatal acestuia, Mihai Mateescu, primarul orasului Baile Govora.

Cercetarea cu privire la fapte a fost dechisa in 2015, de Parchetul de pe langa Tribunalul Valcea, care si-a declinat, un an mai tarziu, competenta catre DNA Pitesti. In 2017, structura centrala a DNA a preluat dosarul de la DNA Pitesti, iar un an mai tarziu, in 21august 2018, cauza a fost clasata.

Mihai Mateescu era vizat, printre altele, de suspiciuni de luare de mita in forma continuata, in timp ce Bogdan Mateescu era vizat de acuzatii de complicitate la luare de mita in forma continuata, trafic de influenta in forma continuata si cumparare de influenta in forma continuata.

Procurorul sef al Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie, Gheorghe Stan arata, in ordonanta de infirmare intrata in posesia MEDIAFAX, ca procurorul DNA care a clasat dosarul nu s-a pronuntat cu privire la toate faptele pentru care s-a dispus inceperea urmaririi penale "in rem". Astfel, pentru infractiunile de luare de mita, dare de mita, trafic de influenta si abuz in serviciu pentru care a fost inceputa urmarirea penala prin Ordonanta 557/P/2016 din data de 6 iulie 2015 nu a fost dispusa nicio solutie.

Potrivit documentului citat, procurorul de caz nu s-a pronuntat nici cu privire la infractiunea de complicitate la luare de mita in forma continuata, fapte presupus a fi savarsite de magistratul Mateescu Bogdan, pentru care s-a dispus extinderea urmaririi penale.

Totodata, nu au fost verificate nici sustinerile cu privire la primirea de foloase necuvenite de catre primarul Mateescu Mihai de la reprezentantii unei firme in legatura cu atribuirea unui contract, nefiind audiati nici macar martorii indicati in sesizare, se mai arata in ordonanta.

Sursa : www.mediafax.ro