28 oct 2021 - Judecători

,,Hipopotamii lui Escobar sunt oameni". Sentinta unui judecator federal din Statele Unite face cariera

Exista un judecator federal in Cincinnati, Ohio, care a decis ca hipopotamii lui Pablo Escobar au statut de ,,oameni" si ca, prin urmare, inainte de a fi castrati sau ucisi, asa cum doreste guvernul Columbiei, trebuie tratati ,,cu respect".

Karen Litkovitz a dat dreptate Fondulul pentru Apararea Drepturilor Legale ale Animalelor, un grup din San Francisco care saluta decizia judecatorului federal si care cere ca aceasta sa fie exportata si in strainatate. In cazul specific din Columbia, unde expertii in drept penal sustin ca sentinta nu are valabilitate la Bogota.

Judecatorul mizeaza pe faptul ca, in Columbia, desi animalele terorizeaza lumea, majoritatea populatiei saluta prezenta hiopotamilor, care dateaza din anii 1980, cand seful lor a adus cateva exemplare la ferma sa aflata la 160 de kilometri de orasul Medellin, impreuna cu lei si girafe. La moartea sa, petrecuta in 1993, celelalte animale au fost plasate in diferite centre zoologice.

Toti, cu exceptia hipopotamilor, care cu cele 5 tone ale lor nu sunt usor de prins. In mlastinile Hacienda Na 'Poles, animalele s-au inmultit: de la 35 au devenit 80, apoi poate o 100. Au iesit din incinte, urmand cai navigabile. Oamenii de stiinta cred ca ,,hipopotamii de cocaina", asa cum au fost denumiti, reprezinta o amenintare serioasa pentru biodiversitatea Columbiei (ar putea deveni 1.500 pana in 2035).

Studiile au aratat ca fecalele lor pot chiar modifica nivelul de oxigen din apa, punand in pericol pestii si alte forme de viata.

. Pana acum, au reusit sa anihileze 24 de exemplare, cu un cost de 50.000 de dolari pentru fiecare hipopotam.

Daca ar fi considerati ,,persoane" si de justitia columbiana, procesul de sterilizare ar putea deveni si mai complicat, poate chiar imposibil.

Sursa : www.mediafax.ro