09 aug 2018 - Judecători

Fostul judecator Stan Mustata a murit in inchisoare. Era condamnat la 8 ani si 6 luni pentru luare de mita

Stan Mustaţă, fost judecător, a murit de infarct în închisoare. Vezi pentru ce fusese fost condamnat la 8 ani şi 6 luni şi de ce susţinea că dosarul său a fost fabricat artificial

Fostul judecatorul Stan Mustata a decedat, in noaptea de miercuri spre joi, din cauza unui infarct miorcardic suferit in timp ce i se facea o dializa. Magistratul era incarcerat de peste doi ani, suferea de cancer si din cauza unor probleme ale rinichilor.

Moartea lui Stan Mustata, fost judecator al Curtii de Apel Bucuresti, a fost confirmata de avocatul sau, Lorette Luca, la Antena 3. Magistratul se afla de mai bine de doi ani in detentie, dupa ce a fost condamnat pentru fapte de coruptie.

In 2016, Stan Mustata a fost condamnat definitiv la opt ani si sase luni de inchisoare de magistratii instantei supreme. Procurorii au dovedit ca primea mita pentru a da solutii favorabile in dosare pe care le judeca. In prima instanta, Curtea de Apel Bucuresti il condamnase la zece ani si opt luni.

In acelasi dosar, magistratii au dispus condamnarea grefierei Mariana Curea (complicele lui Mustata) la patru ani si trei luni, a lui Ion Boraciu la sase ani si sase luni, a lui Florian Alexandru la cinci ani si patru luni si a lui Ciprian Moraru la un an si patru luni, toate in cu executare.

Prin intermediul lui Ion Boraciu si al lui Florian Alexandru, Mustata cerea bani de la unii inculpati si condamnati, in schimbul unor pronuntari favorabile, iar Ciprian Moraru a fost condamnat pentru ca ar fi dat bani pentru a obtine o sentinta favorabila.

In motivarea sentintei de la Curtea de Apel Bucuresti, se arata ca, desi incasa spagi consistente, Mustata se plangea ca s-au scumpit martisoarele.

"Inculpatul Mustata Stan a adus in discutie dificultatile financiare cu care se confrunta din cauza obligatiilor generate de ziua de 1 martie: 'saptezeci si cinci de martisoare, manca-ti-as gura ta!', 'Pai, sunt douazeci si cinci de grefiere', 'N-a fost pana acum asa scump. Cel mai ieftin martisor cinci lei?', 'Inainte dadeam zece milioane, cand eram sef! Zece milioane dadeam, ca trebuia sa dau si la sefe pe sus. Si acuma dau si la sefe pe sus. Pe cuvant, daca te mint!' ", se arata in motivare.

Magistratul care l-a condamnat pe Mustata mentioneaza ca, desi implinise varsta de pensionare, acesta insistase sa ramana in activitate. "Motivul pentru care Mustata Stan nu se pensionase era acela de a continua sa se foloseasca de functia sa pentru a comite infractiuni de coruptie si astfel de a obtine venituri suplimentare ilicite", a considerat judecatorul Curtii de Apel Bucuresti. "?La stabilirea pedepsei, instanta va avea in vedere si faptul ca inculpatul savarsea infractiunile de coruptie pentru ca a-si suplimenta veniturile obtinute de la locul de munca intrucat pretentiile sotiei, ale fiului si ale amantei erau mari."

Pe parcursul procesului, Stan Mustata le-a spus judecatorilor de la Curtea de Apel Bucuresti ca este "bautor de vin" si ca, daca nu ar fi consumat alcool, ar fi constientizat "pericolul" si nu ar mai fi ajuns in boxa acuzatilor.Surse judiciare declarau pentru Mediafax, ca la nivelul fostului Parchet National Anticoruptie se stia inca din 2005 ca judecatorul Stan Mustata cerea intre 5.000 si 7.000 de euro de la persoane vizate in dosarele penale pe care le judeca.

Cu toate acestea, Mustata a sustinut tot timpul ca dosarul sau a fost "fabricat artificial", pentru ca era banuit ca incearca sa tergiverseze dosarul ICA, in care Dan Voiculescu urma sa fie condamnat la 10 ani de inchisoare. In momentul in care a fost arestat pentru luare de mita, el era unul dintre judecatorii din Dosarul ICA.

Sursa : www.mediafax.ro