25 apr 2019 - Judecători

Fost judecator la CCR: Pentru utilitatea referendumului ar trebui un al doilea referendum

Secretarul general al Guvernului Toni Greblă (fost judecător la CCR) a afirmat că întrebările la referendumul pe justiţie care va avea loc pe 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare, ar implica ulterior modificarea Constituţiei în Parlament şi apoi să existe un al doilea referendum pentru revizuirea Legii fundamentale.

,,Eu as vrea sa fac trei comentarii. Prin decret a fost convocat pe 26 mai referendumul cu incalcarea recomandarilor Comisiei de la Venetia dar si a urgentei decizii a CCR care a recomandat ca cele doua categorii de actiuni alegerile europarlamentare si referendumul sa nu se suprapuna, pentru ca o sa creeze confuzie in dezbaterea care ar trebui sa aiba loc pentru fiecare actiune in parte. O a doua remarca as face-o vis-a-vis de inutilitatea acestui referendum care prin intrebarile puse tinde la modificarea Constitutiei, astfel incat daca ar fi sa mergem pana la capat ar trebui sa se organizeze un referendum acum cu aceste intrebari, sa se fi modificat Constitutia in Parlament si sa fie din nou suspusa referendumului pentru ca ea sa intre in vigoare, nu modificarea, ci revizuirea Constitutiei. Pe de o parte am putea face doua referendumuri pe aceeasi tema, un da acum si un nu la redactarea Constitutiei, pentru ca lucrurile evolueaza si nu stim cum se schimba perceptia", a afirmat Toni Grebla, joi la Antena 3.

Acesta a adaugat ca cele doua intrebari la referendum sunt neclarare sau contradictorii.

,,Comisia de la Venetia a recomandata ca in cazul in care intrebarile nu sunt suficient de clare sau creaza confuzie o instanta independenta ar trebui sa se pronunte pe acestea. Daca un votant vrea sa fie de acord spre exemplu cu interzicerea amnistiei, dar sa fie impotriva interzicerii gratierii, din motive de familie, sanatate, acest cetatean trebuie gratiat. Acest cetatean nu are cum sa raspunda la aceasta alternativa. Ele trebuiau formulate separat. A doua intrebare e la fel de neclara, intrucat daca esti de acord cu interzicerea ordonantelor in materiile pe care le spune presedintele, e inutil sa fii de acord cu extinderea sferelor actiunilor la CCR pentru ca nu mai au ce sa sesizeze deoarece ordonantele sunt interzise. Astfel nu pot sa fiu de acord cu prima parte a intrebarii si sa nu fiu de acord cu cea de-a doua. Una se exclude pe cealalta. Nu pot sa spun da la ambele. Eu nu stiu cu cine s-a consultat, dar eu sunt convins ca referendumul a avut numai ratiuni electorale si acum trebuie sa asteptam 26 mai sa vedem cat profita sau cetatenii vor considera ca e un lucru inutil", a conchis Grebla.

Intrebarile la referendumul din 26 mai au fost anuntate joi de Palatul Cotroceni. Acestea sunt: ,,1. ,,Sunteti de acord cu interzicerea amnistiei si gratierii pentru infractiuni de coruptie?" 2. ,,Sunteti de acord cu interzicerea adoptarii de catre Guvern a ordonantelor de urgenta in domeniul infractiunilor, pedepselor si al organizarii judiciare si cu extinderea dreptului de a ataca ordonantele direct la Curtea Constitutionala?".

Sursa : www.mediafax.ro