30 dec 2019 - Judecători

Dupa desfiintarea SIIJ, va mai avea vreun judecator curajul sa pronunte o solutie de achitare intr-un dosar important?

Avocatul Florin Constantin Durgheu (foto),  vorbeste despre o posibila desfiintare a Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie.

Avocatul Durgeu spune ca SIIJ este singura structura de parchet care este complet in afara controlului politic, in timp ce toti sefii P.I.C.C.J, D.N.A. si D.I.I.C.O.T., precum si sefii de sectie de la aceste parchete, sunt numiti politic de catre Presedintele Romaniei, la propunerea Ministrului Justitiei. Acesta declara ca in ipoteza desfiintari SIIJ, este mai mult decat evident faptul ca solutiile de achitare pronuntate in dosare „cu miza” vor fi din nou o raritate, " ceea ce nu va insemna ca cei acuzati de fapte de coruptie isi vor primi pedeapsa binemeritata ci faptul ca, chiar si in situatiile in care se impunea achitarea, inculpatii fiind victimele unor abuzuri grosolane si a unor rechizitorii emise pe baza unor probe ticluite, solutia de condamnare se impune exclusiv pentru a se pronunta solutii potrivite, menite sa asigure linistea si libertatea magistratilor". Iata opinia avocatului Florin Constantin Durgheu:

" Guvernul a adoptat in sedinta de vineri, 27 decembrie 2019, Memorandumul inaintat de Ministerul Justitiei, Memorandum prin care se propune desfiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ).

Adoptarea acestui Memorandum nu inseamna ca Guvernul desfiinteaza SIIJ, ci ca isi asuma ca pozitie oficiala solutia propusa de Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu. Urmatorul pas va fi elaborarea de catre Guvern a unui proiect de lege pe acest subiect, proiect de lege care va fi inaintat Parlamentului pentru dezbatere, au declarat pentru Agerpres, surse guvernamentale.

Singurul fapt pozitiv raportat la aceasta situatie este acela ca Guvernul nu va emite o Ordonanta de Urgenta pentru a desfiinta SIIJ, ci doreste ca acest lucru sa se intample in urma votului din Parlament.

Cu toate ca pozitia actualului Ministru al Justitiei nu poate surprinde pe nimeni, P.N.L. avand clar stabilit ca obiectiv desfiintarea SIIJ, iminenta desfiintarii acestei Sectii pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie este de natura a crea ingrijorare, atat in randul judecatorilor corecti, cu o verticalitate profesionala recunoscuta, cat si in randul opiniei publice care, desi clameaza ca doreste o justitie independenta si solutii pronuntate de judecatori, 100% corecte, nu realizeaza faptul ca, prin desfiintarea SIIJ se doreste intimidarea judecatorilor astfel incat acestia sa pronunte solutii pe placul procurorilor.

Aceasta crunta realitate a fost surprinsa si de catre doamna judecator Adriana Stoicescu, Presedintele Tribunalului Timis, intr-o postare pe pagina sa de Facebook :

„Politicienii nu isi doresc decat continuarea luptei anticoruptie pe hartie, garantata doar impotriva adversarilor politici, cu largul concurs al unor judecatori redusi la tacere.

Caci nu va mai avea nimeni timp sa se gandeasca la dreptate si aplicarea legii, la corectitudine. Vom fi ocupati sa pronuntam solutii potrivite, menite sa ne asigure linistea si libertatea”.

Ca avocat care, in ultimii 15 ani a asistat/reprezentat numerosi oameni politici importanti si celebri oameni de afaceri in dosare delicate, sesizez in postarea doamnei judecator Adriana Stoicescu un apel disperat la normalitate.

De fapt, postarea Presedintei Tribunalului Timis este un ultim avertisment adresat, in egala masura, clasei politice, profesionistilor dreptului si, nu in ultimul rand, opiniei publice, inaintea spulberarii definitive, pentru o lunga perioada de timp, a mitului justitiei independente !

Vazand ce s-a intamplat la deja celebrul Serviciu privind Combaterea Infractiunilor in Justitie, Serviciu infiintat prin Ordinul nr. 10, emis la data de 31.01.2014, de catre Procurorul Sef D.N.A. de atunci, este lesne de inteles ingrijorarea magistratilor cu adevarat independenti, magistrati care pronunta toate solutiile raportat exclusiv la propria constiinta si la probele administrate, pana in acel moment, in dosar !

Din moment ce s-a devoalat faptul ca, procurori anticoruptie din cadrul Serviciului privind Combaterea Infractiunilor in Justitie, „au facut” dosare unor judecatori exclusiv din cauza faptului ca erau nemultumiti de solutiile pronuntate de catre acestia in alte dosare, cine mai poate sustine, cu buna credinta si argumentat, faptul ca se impune desfiintarea SIIJ ?

Orice persoana de buna credinta care si intelege ceea ce citeste, poate constata cu usurinta faptul ca SIIJ este singura structura de parchet care este complet in afara controlului politic, in timp ce toti sefii P.I.C.C.J, D.N.A. si D.I.I.C.O.T., precum si sefii de sectie de la aceste parchete, sunt numiti politic de catre Presedintele Romaniei, la propunerea Ministrului Justitiei.

Precum in cazul alegerii primarilor intr-un singur tur sau in doua tururi, decizia politica se ia raportat, pe cat de simplist, pe atat de evident, exclusiv la interesul de moment al celui care este „la butoane” in momentul luarii deciziei.

Astfel de practici sunt paguboase pe termen lung, nu doar pentru democratie, dar si pentru cei care au luat o decizie incorecta doar pentru ca le-a profitat cat timp au fost la putere. Ulterior, cand decizia luata de ei ii dezavantajeaza, dand dovada de o ipocrizie maxima, ghiciti cine este nemultumit de acea decizie ?!?

Pentru a fi corecti pana la capat si pentru ca opinia publica sa fie corect informata, inainte de a se pronunta pro sau contra desfiintarii SIIJ, trebuie subliniat faptul ca miza de moment a desfiintarii acestei Sectii este „albirea” procurorilor din structurile DNA care s-au dovedit a fi abuzivi, mai precis scaparea de raspunderea penala a procurorilor din cadrul D.N.A. care au fabricat dosare pe baza unor probe ticluite.

Nu poate fi uitat „episodul Oradea” deoarece a dezvaluit un fapt incalificabil, fara precedent : procurori si ofiteri de politie judiciara din cadrul D.N.A. – Structura Teritoriala Oradea, planuiau intimidarea unor judecatori onesti prin fabricarea unor dosare penale, fapt care nu ar trebui validat nici macar de cel mai aprig sustinator #rezist !

Avand in vedere toate aceste considerente, tare mi-e teama de faptul ca, daca va reusi operatiunea desfiintarii SIIJ, ulterior acestei „reusite”, chiar si judecatorii onesti precum doamna Adriana Stoicescu vor fi ocupati sa pronunte solutii potrivite, menite sa le asigure linistea si libertatea.

Intr-un astfel de scenariu, este mai mult decat evident faptul ca solutiile de achitare pronuntate in dosare „cu miza” vor fi din nou o raritate, ceea ce nu va insemna ca cei acuzati de fapte de coruptie isi vor primi pedeapsa binemeritata ci faptul ca, chiar si in situatiile in care se impunea achitarea, inculpatii fiind victimele unor abuzuri grosolane si a unor rechizitorii emise pe baza unor probe ticluite, solutia de condamnare se impune exclusiv pentru a se pronunta solutii potrivite, menite sa asigure linistea si libertatea magistratilor.

Sursa : www.juri.ro