25 iun 2022 - Judecători

Decizia din SUA privind avortul pune in pericol casatoriile gay si alte libertati. Avertismentele judecatorilor liberali de la Curtea Suprema

Decizia Curţii Supreme de Justiţie a SUA de a anula dreptul constituţional la avort oferă o foaie de parcurs pentru a pune capăt altor libertăţi care implică căsătoria, sexualitatea şi controlul naşterilor, au declarat vineri cei trei membri liberali ai acesteia, în timp ce judecătorul conservator Clarence Thomas a îndemnat instanţa să urmeze exact această cale.

Decizia de vineri, redactata de judecatorul conservator Samuel Alito, a anulat decizia Roe vs. Wade din 1973, care a legalizat avortul la nivel national, scrie.

Cei trei liberali ai curtii, intr-o lunga disidenta comuna, au condamnat hotararea ca fiind "catastrofala" si eronata din punct de vedere juridic, una care ar permite statelor sa forteze o femeie sa duca o sarcina la termen si, in unele state, "sa poarte copilul violatorului ei".

De asemenea, ei au explicat in detaliu amenintarea pe care hotararea o reprezinta pentru alte drepturi pe care instanta le-a recunoscut in deciziile luate de-a lungul deceniilor in temeiul unui principiu juridic numit "proces echitabil substantial", care decurge din cel de-al 14-lea amendament al Constitutiei SUA, care impiedica statele sa incalce libertatile fara "un proces echitabil".

Aceste precedente au protejat o serie de libertati personale, inclusiv contraceptia intr-o decizie din 1965, casatoria interrasiala in 1967, intimitatea intre persoane de acelasi sex in 2003 si casatoria intre homosexuali in 2015.

"Nu putem intelege cum poate cineva sa fie increzator ca opinia de astazi va fi ultima de acest fel", au scris judecatorii liberali.

Acestia au sfatuit publicul sa fie sceptic in legatura cu afirmatia majoritatii Curtii potrivit careia hotararea nu ar trebui citita pentru a pune la indoiala alte precedente "care nu se refera la avort".

Presedintele Joe Biden le-a spus americanilor sa se pregateasca pentru noi amenintari la adresa drepturilor consacrate din partea conservatorilor acestei curti.

"Am avertizat asupra modului in care aceasta decizie risca dreptul mai larg la intimitate pentru toata lumea", a spus Biden. "Dreptul de a lua cele mai bune decizii pentru sanatatea ta. Dreptul de a folosi controlul nasterilor, un cuplu casatorit in intimitatea dormitorului lor".

Sursa : www.mediafax.ro