18 mai 2022 - Judecători

CCR a respins sesizarile pe numirile judecatorilor constitutionali. Bogdan Licu si Iulia Scantei sunt noii judecatori ai Curtii Constitutionale

Judecatorii Curtii Constitutionale au respins astazi sesizarile USR privind neconstitutionalitatea numirii lui Bogdan Licu si Iulia Scantei in functiile de judecatori ai Curtii Constitutionale.

Majoritatea judecatorilor CCR a decis ca sesizarea USR pe numirea lui Bogdan Licu este neintemeiata, votul fiind de 8 la 1. Judecatorul care s-a opus deciziei CCR a fost Daniel Morar, fostul procuror sef al DNA si fost prim adjunct al Procurorului General.

In ceea ce priveste numirea Iuliei Scantei, judecatorii CCR au decis in unanimitate ca sesizarea USR este inadmisibila.

Alaturi de Mihaela Ciochina, numita prin decret de presedintele Klaus Iohannis, Bogdan Licu (PSD, Camera Deputatilor) si Iulia Scantei (PNL, Senat) vor avea un mandat de 9 ani ca judecator al Curtii Constitutionale, pentru perioada 2022 - 2031.

De altfel, pentru preluarea postului de la CCR, toti cei trei urmeaza sa-si prezinte demisiile in perioada urmatoare: Mihaela Ciochina, din postul de consilier prezidential - sef al Departamentului Constitutional Legislativ al Administratiei Prezidentiale, Bogdan Licu - din functia de prim - adjunct al Procurorului General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie iar Iulia Scantei - din functia de senator PNL, presedinte al comisiei juridice din Senatul Romaniei.

Numirile lui Bogdan Licu si Iuliei Scantei au fost contestate de USR la Curtea Constitutionala, avand in vedere controversele in care au fost implicati cei doi si conditiile constitutionale si legale pentru numirea in functiile de judecatori ai CCR.

Consiliul Superior al Magistraturii, Universitatea particulara ,,Spiru Haret" dar si Ministerul Justitiei au refuzat sa ofere raspunsurile solicitate in cazul studiilor si examenelor sustinute de Bogdan Licu pentru intrarea in magistratura, Ministerul Justitiei sugerand totusi ca Bogdan Licu a devenit in 1996 procuror stagiar doar prin numire in baza unui ordin semnat de catre ministrul Justitiei de la acea vreme, Ion Predescu, la propunerea procurorului general, Nicolae Cochinescu, ordin care, in urma verificarilor, nu se mai este de gasit in evidentele Ministerului Justitiei.

La audierile din Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, Bogdan Licu a sustinut insa ca a intrat in Ministerul Public prin examen.

Nominalizarea Iuliei Scantei pentru CCR a fost contestata de USR la Curtea Constitutionala, pe motiv ca in timpul procedurii de desemnare a acesteia au fost incalcate chiar prevederile legii 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, Iulia Scantei nefiind audiata in plenul Senatului.

In plus, potrivit DNA, Biroul notarial al Iuliei Scantei, propusa de PNL si votata de Senat ca sa devina judecator CCR, a autentificat una din tranzactiile considerate suspecte de procurorii anticoruptie, in dosarul Tudorache, trimis Curtii Supreme de Justitie.

La propunerea PSD ( Camera Deputatilor) si PNL (Senat), Bogdan Licu si Iulia Scantei au fost votat pe 3 mai 2022 de catre parlamentarii PSD, PNL si UDMR din Camera Deputatilor pentru a fi numit judecatori ai Curtii Constitutionala.

Cei trei noi judecatori ai CCR - Mihaela Ciochina, Bogdan Licu si Iulia Scantei ii vor inlocui pe judecatorii CCR carora le expira mandatele de 9 ani pe 10 iunie 2022 - Daniel Morar, Valer Dorneanu si Mona Pivniceru.

Sursa : www.mediafax.ro