10 mai 2022 - Judecători

Biroul notarial al Iuliei Scantei, propusa de PNL si votata de Senat ca sa devina judecator CCR, a autentificat una din tranzactiile considerate suspecte de DNA in dosarul Tudorache, trimis Curtii Supreme de Justitie

Biroul Notarial ,,Scantei Laura Iuliana", deschis de senatoarea PNL Iulia Scantei, inca din 2008, dupa ce a ocupat functii in Ministerul Justitiei, apare nominalizat de doua ori in rechizitoriul Directiei Nationale Anticoruptie, din cazul fostului primar PSD al Sectorului 1, Daniel Tudorache.

In dosarul in care DNA ii acuza pe Daniel Tudorache, pe sotia acestuia si pe Ion Nita, de savarsirea unor fapte de coruptie, procurorii DNA sustin ca in 2011, una dintre tranzactiile imobiliare pe 2 apartamente ale familiei Tudorache a fost autentificata la Biroul Notarial al Iuliei Scantei.

Iata nominalizarile din rechizitoriul DNA:

,,Din analiza acestor venituri anuale se observa ca singura suma semnificativa este reprezentata de incasarea in anul 2011 a sumei de 1.257.192 lei cu titlu de venituri din transferul proprietatilor imobiliare. Aceasta suma provine de la inculpatul NITA Ion, ca urmare a vanzarii fictive a unui imobil. Suma a fost incasata in numerar, conform contractului de vanzare-cumparare nr.103/09.02.2011, autentificat la BNP Scantei Laura Iuliana. Aceasta tranzactie poate reprezenta o modalitate de transmitere a unor sume de bani de provenienta ilicita catre inculpatul TUDORACHE Daniel, prin intermediul inculpatei TUDORACHE Constanta Adina, din partea inculpatului NITA Ion. (...)"

,,Conform evidentelor cadastrale, inculpata TUDORACHE Constanta-Adina cumpara, in anii 2008 si 2009, de la terte persoane, apartamentul de la etajul 2 (s.u. 45,87 mp) si apartamentul nr.2 de la etajul 1 (s.u. 57,23 mp) pentru suma totala de 120.000 euro (70.000 + 50.000) pe care o plateste in numerar.

Ulterior, in data de 09.02.2011, inculpata TUDORACHE Constanta Adina instraineaza ambele apartamente catre inculpatul NITA Ion si sotia acestuia, NITA Angelica-Violeta, persoane apropiate inculpatilor TUDORACHE Daniel si TUDORACHE Constanta Asuna, pentru suma de 300.000 euro (echivalentul a 1.276.080 lei la un curs BNR de 1 euro/4,2536 lei), incasata in numerar - conform contractului de vanzare-cumparare nr.103/09.02.2011, autentificat la BNP Scantei Laura Iuliana. (La data instrainarii, apartamentul situat la etajul 2 al cladirii figureaza intr-un litigiu - cerere de revendicare a reclamantului Pop Radu Serban.)".

Potrivit datelor publice, Biroul Notarial ,,Scantei Laura Iuliana" (ulterior Iulia Scantei & Codrin Macovei, ulterior ,,Iulia Scantei & Asociatii") se afla pe aceeasi strada (str. Paris, Bucuresti, langa Guvernul Romaniei) pe care se afla si imobilele familiei Tudorache ale caror tranzactii au fost investigate de DNA.

,,Pentru a ascunde originea sumelor de bani presupus obtinute in mod nelegal", DNA il acuza pe Daniel Tudorache, fostul primar al Sectorului 1, inclusiv ca ar fi ,,achizitiont bunuri imobile pe numele fostei sotii, in suma totala de 305.000 euro si 470.000 lei, sume platite de asemenea in numerar".

In rechizitoriu, procurorii DNA acuza o serie de ,,transferuri fictive de proprietate": ,,Inculpata TUDORACHE Constanta Adina transfera fictiv, in patrimoniul unor persoane apropiate (inculpatul NITA Ion si sotia acestuia Nita Angelica Violeta), dreptul de proprietate asupra unor imobile la un pret mult mai mare decat pretul initial de achizitie si ulterior le redobandeste la un pret cu mult inferior instrainarii anterioare; ulterior transferului fictiv de proprietate, pentru o perioada, beneficiaza de unul din atributele dreptului de proprietate (fructus) prin incasarea chiriei platita in baza unui contract in care sus-numita nu avea nicio calitate".

DNA il acuza pe Daniel Tudorache de complicitate la trafic de influenta si spalare de bani, pe sotia acestuia, Adina Tudorache, de complicitate la spalare de bani si pe Ion Nita de doua infractiuni de trafic de influenta, dosarul fiind judecat la Curtea Suprema de Justitie din Romania.

Iulia Scantei, senator PNL, a fost votata pe 3 mai 2022, ca nominalizare a PNL, pentru un post de judecator al CCR din partea Senatului Romaniei.

Nominalizarea Iuliei Scantei pentru CCR a fost contestata de USR la Curtea Constitutionala, pe motiv ca in timpul procedurii de desemnare a acesteia au fost incalcate chiar prevederile legii 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, Iulia Scantei nefiind audiata in plenul Senatului.

Pentru a fi numit judecatori al CCR, candidatii pentru aceste functii trebuie sa aiba pregatire juridica superioara, inalta competenta profesionala si o vechime de cel putin 18 ani in activitatea juridica sau in invatamantul juridic superior, potrivit articolului 143 din Constitutia Romaniei.

Sursa : www.mediafax.ro