03 apr 2020 - Judecători

Actul de justiţie, limitat pe perioada protestelor şi stării de urgenţă, afectează grav justiţiabilii. În schimb, magistraţii sunt plătiţi integral (Analiză)

Autor: S. A.

De la instaurarea stării de urgenţă până acum, dar şi în perioada următoare, cel mai mult, în Justiţie, au avut de suferit justiţiabilii şi avocaţii care îi reprezintă. Mai puţin magistraţii care, deşi şi-au restrâns foarte mult activitatea şi la nivelul instanţelor şi la nivelul parchetelor încă de la începutul anului, se află în fericita situaţie de a primi în continuare salariile întregi.

Timp în care, în toată ţara, efectele acestei stări de urgenţă se văd deja cu ochiul liber, numărul şomerilor a crescut considerabil, al celor care au intrat în şomaj tehnic aşijderea. Judecătorii au suspendat soluţionarea multora dintre dosare, dar primesc integral salariile, în timp ce pentru cei care intră în şomaj tehnic, unde angajatorii şi-au suspendat activitatea, venitul este considerabil scăzut. Ca ei, şi procurorii, a căror activitate este şi ea restrânsă.

Încă de la începutul acestui an, încă dinainte de a exista această stare de urgenţă, Justiţia a trecut cu motoarele pe viteză minimă. Iată o analiză succintă a stării Justiţiei pe aceste prime trei luni ale anului 2020, cu menţiunea că ianuarie şi februarie ale acestui an au fost luni în care, în magistratură, au avut loc proteste, iar activitatea a fost şi atunci restrânsă.

21 ianuarie 2020. Magistraţii Tribunalului Bucureşti şi ai Curţii de Apel Bucureşti au decis, în adunările generale, să îşi suspende activitatea pe perioadă nedeterminată, începând cu data de 22.01.2020, fiind nemulţumiţi de posibila abrogare a pensiilor de serviciu. Aceeaşi decizie a fost luată şi de către judecătorii mai multor curţi de apel din ţară. Mai mult, magistraţii clujeni au aprobat formularea unei solicitări către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a-şi exercita, prin Secţiile Unite, prerogativele de a sesiza Curtea Constituţională „pentru un control de constituţionalitate al Legii privind eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor şi personalului auxiliar de specialitate, înainte de promulgarea acesteia”.

Inspecţia Judiciară a făcut front comun. Inspectorii judiciari s-au întrunit în adunare generală, opinia adoptată fiind că eliminarea pensiilor speciale este neconstituţională şi încalcă principiile independenţei şi inamovibilităţii judecătorilor.

Sindicatele grefierilor, persoalului auxiliar din instanţe şi parchete  au anunţat şi ele intrarea în grevă, protestând astfel faţă de iminenta abrogare a pensiilor de serviciu. Ca efect, lucrul a fost oprit, la început, timp de două ore pe zi.

28 ianuarie 2020. Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR )a ieşit la rampă exprimându-şi îngrijorarea faţă de modul în care va evolua situaţia din sistemul judiciar, care ar putea afecta actul de justiţie. UNBR a solicitat şefilor de instanţe şi parchete să le comunice decanilor barourilor orice schimbare apărută în derularea activităţii, în urma protestelor magistraţilor şi grefierilor.

7 februarie 20202. Curtea de Apel a anunţat că nu renunţă la protest, suspendarea activităţii multor instanţe din ţară fiind în continuare suspendată.

În timp ce Puterea şi Opoziţia erau captate de ideea anticipatelor şi ţara a urmărit jocul de-a Guvernul în tot acest timp, Covid-19 a pus stăpânire pe România. Deja în instanţe activitatea era redusă din cauza protestelor, mulţi dintre justiţiabili primind termene din ce în ce mai lungi, unii chiar pentru finalul anului 2020.

10 martie 2020. Consiliul Superior al Magistraturii anunţă, prin comunicat, măsurile adoptate prevenirea răspândirii la nivel naţional a infecţiei cu Coronavirus SARS-CoV-2 Astfel,  Secţia pentru judecători a adoptat Hotărârea nr. 191 prin care au fost stabilite, cu caracter de recomandare, o serie de măsuri de organizare a activităţii instanţelor. Totul pentru a se evita supraaglomerarea instanţelor. Din acel moment se trece la restrângerea activităţii doar la cauzele urgente şi cele pentru care ar putea interveni termenul de prescripţie în penal, restul primind termene după luna aprilie 2020.

La aceeaşi dată, Secţia pentru procurori a emis o circulară către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi parchetele de pe lângă curţile de apel, cuprinzând recomandări aplicabile la nivelul unităţilor de parchet: suspendarea temporară a programului cu publicul şi găsirea de formule alternative pentru primirea sesizărilor sau altor cereri, suspendarea audienţelor, evitarea activităţilor de formare profesională, evaluarea efectuării activităţilor procesuale care implică mai multe persoane prin raportare la activitatea de urgenţă etc.

12 martie 2020. Plenul CSM a hotărât şi amânarea susţinerii examenului de capacitate (programat iniţial pentru 14-15 martie 2020 şi 10-27 aprilie 2020), ulterior datei de 04.05.2020, urmând ca prima probă să fie anunţată într-un termen rezonabil.

Totodată, s-a hotărât şi amânarea susţinerii concursului de admitere la Şcoala Naţională de Grefieri (programat iniţial pentru 26 aprilie 2020), ulterior datei de 04.05.2020, urmând ca data susţinerii concursului să fie anunţată într-un termen rezonabil.

16 martie 2020. Decret al preşedintelui Klaus Iohannis privind instituirea stării de urgenţă. De la acel moment, instanţele şi parchetele lucrează doar cauze ce prezintă urgenţă. În penal, cele mai importante şi care au fost pe lista urgenţelor au fost cererile de arestare şi prelungiri de arestare (foarte reduse ca număr), verificările măsurilor preventive (fond şi contestaţie) şi liberările condiţionate. În civil, urgenţele au fost la fel de puţine, importante fiind ordonanţele preşedinţiale şi ordinele de protecţie.

Măsurile instituite pe perioada stării de urgenţă subzistă şi acum. În acest timp, o grămada de oameni, justiţiabili, unii dintre ei cu dosare care trenează de ani de zile, au de suferit. Dar, măsurile instituite la nivel naţional pentru a stopa răspândirea coronavirusului sunt valabile şi pentru ei, inclusiv izolarea, cât mai mult, la domiciliu. Avocaţii sunt deja afectaţi financiar. Din această cauză, Baroul Bucureţi a făcut apel la colegi pentru ca stagiarilor să nu le fie întrerupte contractele cu cabinetele sau casele de avocatură, întrucât ar afecta cariera acestora care are legătură cu data examenului de definitivat. Avocaţii, notarii şi executorii trebuie să fie la lucru, nu au voie să întrerupă activitatea. Dar această activitate, fiind atât de restrânsă, nu mai aduce suportul financiar pe care se bazau înainte de această perioadă neagră pe care o traversează România.