19 feb 2020 - Judecători

25 de magistraţi luptă pentru 15 posturi de inspectori judiciari. Printre aceştia, nume cunoscute din sistem: Felix Bănilă, Oana Hăineală sau Adina Florea

Autor: Eduard Popescu

Adina Florea, Felix Bănilă (foto), Oana Schmidt-Hăineală sau Tiberiu Niţu se regăsesc pe lista celor 13 procurori ce candidează pentru nouă locuri la Inspecţia judiciară (IJ). Alte şase posturi de inspectori judiciari vor reveni judecătorilor, acolo unde s-au înscris 12 candidaţi.

IJ a publicat tabelul cu candidaţii admişi la concursul declanşat în ianuarie pentru ocuparea a 15 posturi de inspectori judiciari, dintre care şase posturi la Direcţia de Inspecţie pentru judecători şi nouă posturi la cea pentru procurori.

Aşa cum se observă şi în poza ataşată mai jos, 13 procurori candidează pentru cele nouă posturi, iar pe listă se află, printre alţii, Felix Bănilă, fost procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), care a demisionat din această funcţie în plin scandal în cazul Caracal. 

Oana Schmidt-Hăineală este şi ea pe listă, după ce a pierdut nominalizarea pentru funcţia de adjunct al procurorului-şef DIICOT. Hăineală este fost preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei şi fost adjunct al şefului DIICOT. 

Pentru un post de inspector judiciar s-a înscris şi Adina Florea, adjunctul Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ). Florea este procurorul care a câştigat, prin concurs, şefia SIIJ, însă care ulterior a renunţat la acest concurs, după ce a fost refuzată de nu mai puţin de şapte ori la conducerea instituţiei. 

Tineriu Niţă, aflat şi el pe tabelul publicat de IJ, este fost procuror general al României şi a mai deţinut funcţia de inspector judiciar. 

Pe listă apare şi Tiberiu Codreanu, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov, cercetat disciplinar în trecut pentru mai multe abateri, Codreanu este cel ce l-a amendat pe şeful SIIJ de la acel moment, Gheorghe Stan (actual judecător CCR), chiar şi după dezînvestirea anchetatorului şi sesizarea instanţei de judecată. 

Concursul pentru ocuparea posturilor de inspector judiciar se adresează magistraţilor ce îşi doresc să lucreze în cadrul Inspecţiei Judiciare, structură condusă la acest moment de Lucian Netejoru.