22 mai 2018 - Executori Judecătoresti

Birourile Primariei Borsa, sparte in urma actiunii unui executor judecatoresc. Edilul Sorin Timis a depus plangere penala pentru abuz in serviciu si distrugere

Biroul primarului oraşului Borşa, dar şi alte birouri ale Primăriei au fost sparte în urma acţiunii unui executor judecătoresc de căutare a unor acte necesare într-un proces. Edilul Sorin Timiş a depus plângere penală pentru abuz în serviciu şi distrugere, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Sorin Timis a declarat, marti, corespondentului MEDIAFAX ca in cadrul actiunii executorului judecatoresc au fost fotografiate si copiate alte acte din biroul sau, printre care lista cu parolele de acces in baza de date, taxe si impozite, registrul agricol, evidenta populatiei, dar si de la camerele de supraveghere video si sistemul de alarma.

,,Totul a inceput joia trecuta, in 17 mai, cand un executor judecatoresc din Viseu de Sus, Radu Catalin Amisculesei, s-a prezentat la Primaria Borsa impreuna cu mai multi membri ai Asociatiei Composesorale pentru a copia niste acte care erau parte a unui proces de revizuire a unei sentinte si pe care noi le predasem Arhivelor Nationale. Soferul meu de la Primarie murise in acea zi, eram ocupat si le-am spus ca pana luni nu ajung in institutie. Iar ei s-au apucat sa sparga usa de la intrarea in biroul meu, cu bormasina, ranga, topor, ciocane iar dupa patru ore de chin au intrat in birou. Trebuiau sa procedeze altfel, sa faca o solicitare, sa stabilim o intalnire, daca ma sustrageam, puteau apela la un executor. Ei aveau voie sa copieze si sa fotografieze doar acele acte care fac obiectul revizuirii procesului, dar au fotografiat si copiat tot ce au gasit in birou, inclusiv agenda mea, lista cu parolele de acces in baza de date, taxe si impozite, registrul agricol, evidenta populatiei, camere de supraveghere video, sistemul de alarma", a spus Timis.

Potrivit acestuia, in cursul zilei de luni, executorul si membrii Asociatiei Composesorale au revenit la sediul Primariei Borsa in cautarea actelor, desi li se spusese ca acestea nu erau acolo, si au spart usile de la toate birourile institutiei, de la arhiva, la evidenta populatiei.

,,Au stat pana la ora 1 noaptea dupa care au plecat fara un proces verbal cu ce au gasit si ce au facut, lasand Primaria devastata. Luni angajatii nu au putut lucra deloc pentru ca executorul si cei care l-au insotit au intrat in toate birourile, iar dupa ce au plecat, Politia Locala a sigilat usile, erau yalele sparte. Nici marti nu s-a lucrat, a fost o greva fortata de doua zile, si urmeaza ca pana marti seara fiecare angajat sa vina sa isi faca inventarul, sa vada ce a disparut, sa stabileasca daunele, sa schimbe yalele", a precizat edilul orasului Borsa.

Primarul Sorin Timis a depus o plangere penala la Parchetul General din Bucuresti pentru abuz in serviciu fata de executorul judecatoresc, pentru ca toate actiunile sale dupa ora 22 au fost ilegale, dar si pentru distrugere si intrare fortata in Primaria Borsa pentru membrii Asociatiei Composesorale.

Primarul e explicat ca Asociatia Composerorala a obtinut o sentinta prin care Primaria Borsa era obligata sa le acorde despagubiri, conturile fiindu-i blocate anul trecut, in urma unui proces de revendicare a 17.000 de hectare de padure, despre care Sorin Timis a sustinut ca a avut la baza ,,un fals grosolan".

,,In anul 2000, s-a depus o cerere de retrocedare a unei suprafete de padure de 11.000 de hectare, iar dupa 3 ani s-a dat o sentinta de catre Judecatoria Alesd care obliga Comisia Locala de Fond Funciar Borsa si Comisia Judeteana de Fond Funciar Maramures sa faca punerea in posesie pe 17.000 hectare, desi s-au cerut 11.000. Problema este ca data cererii de retrocedare a terenurilor depusa la Comisia Locala de Fond Funciar este cu 14 zile inaintea infiintarii Asociatiei Composerorale care a cerut terenurile, adica aceasta asociatie s-a infiintat dupa 14 zile dupa ce a depus cererea de retrocedare. Se pare ca, de fapt cererea a fost depusa in 2003 si s-a antedatat in 2000. Aici e falsul grosolan de la care s-a plecat", a mentionat Timis.

Acesta a mentionat ca in cazul retrocedarii celor 17.000 de hectare s-au derulat de-a lungul anilor mai multe procese care au culminat cu o decizie a instantei care obliga Comisia Locala de Fond Funciar Borsa sa efectueze punerea in posesie si incuviinteaza executarea silita a Primariei Borsa si plata unor penalitati de 1.000 de lei pe zi, retroactiv din 2014.

"Problema era ca Primaria Borsa nu mai are suprafata de teren disponibila, pentru ca toata suprafata de padure a Comisiei Locale de Fond Funciar nu mai exista, a fost pusa in posesie. Suprafata de 17.000 de hectare ceruta de Asociatia Composesorala respectiva este mai mult decat a avut vreodata Borsa teren forestier. Noi suntem in situatia in care nu putem sa dam terenul, chiar daca am vrea. In urma executarii silite, Primaria Borsa trebuia sa achite 950.000 de lei", a precizat Sorin Timis.

Acesta a mai explicat ca, intre timp, angajatii Primariei Borsa au descoperit documente ale Asociatiei Composesorale din care rezulta ca aceasta nu a detinut niciodata 17.000 de hectare de padure, ci doar 6.000 de hectare, actele fiind inventariate, inregistrate la Primarie si predate Arhivelor Nationale pentru a pastra.

,,In baza noilor acte, am cerut instantei revizuirea sentintei pentru cele 17.000 de hectare. Cei de la Asociatia Composesorala s-au dus in instanta si au cerut dreptul de a vedea, inventaria si xeroxa documentele respective iar instanta de la Sighet le-a dat acest drept, sa poata sa vina oricand, la orice ora sa preia documentele, adica noi sa le dam lor, ei sa le xeroxeze si sa ni le aduca inapoi, dar nu cred ca le-ar mai fi adus niciodata. Amneda pentru distrugere de acte este 15.000 de lei iar valoarea celor 17.000 de hectare de padure este 550 de milioane de euro si isi asumau amenda", a mai spus edilul Borsei.

Acesta a subliniat ca reprezentantii Asociatiei Composesorale nu au solicitat Primariei Borsa nici la o luna de la sentinta dreptul sa copieze actele, ci au apelat direct la executorul judecatoresc din Viseu de Susu.

Marti, la sediul Primariei Borsa a fost prezent si presedintele Confederatiei Cartel Alfa Maramures, Florin Gherorghe Hossu, care a ascultat doleantele angajatilor si a declarat ca, in demersul de a ramane in greva pana cand le va fi asigurata securitatea la locul de munca, acestia beneficiaza de sustinerea organizatiei sindicale la care sunt afiliati.

,,Si ministrul de Interne, Carmen Dan, stie de situatie, si prefectul judetului Maramures ar trebui sa ia atitudine. Nu comentam hotararile judecatoresti dar sunt diverse interese, lucrurile devin grave pentru ca nu puteti incasa taxe si impozite, exista proiecte in derulare. Sunteti functionari publici, trebuie sa fiti protejati. Noi sustinem sa fiti platiti in zilele in care nu lucrati", a spus Hossu.

La randul lor, angajatii s-au declarat nelinistiti de interventia in forta a executorului judecatoresc.

,,Au taiat lacatele de la birouri, noi le-am sigilat, sa nu dispara documente. Sunt documente tinute in evidenta speciala, daca intra cineva in birou, ce se intampla cu aceste documente? E vorba de acte de identitate, certificate de nastere. Nu stim ce sa facem", a spus una dintre functionare.

Sursa : www.mediafax.ro