03 mai 2021 - Avocaţi

Un avocat explica de ce a fost condamnat la inchisoare manelistul Dani Mocanu

,,Cam toate titlurile din presa noastra spun acelasi lucru, Dani Mocanu a fost condamnat la 6 luni cu executare pentru versurile unei melodii (curwa). Sau cu vorbele artistului, <6 luni de inchisoare pentru o melodie ... dar de ce eu din atatia artisti???>. Ei bine, nu este deloc asa, si cu o minima documentare lucrurile puteau fi lamurite: pentru versurile acestei piese (care din punct de vedere juridic constituie infractiunea de incitare la ura si discriminare - art. 369 cod penal iar din punct de vedere artistic o mizerie, dar desigur in aprecierea mea personala) artistul a fost condamnat <doar> la o amenda penala de 15.000 lei. Judecatoria Pitesti i-a dat spre executare efectiva in penitenciar pedeapsa de 6 luni inchisoare pentru ca nu putea sa faca altfel", explica avocatul Adrian Toni Neacsu, pe pagina sa de Facebook.

Instanta nu putea sa faca altfel, deoarece Dani Mocanu a incalcat conditiile amanarii aplicarii unei pedepse de 6 luni inchisoare la care a fost condamnat definitiv in 2017 de Curtea de Apel Pitesti, pentru conducerea unui autoturism cu permisul suspendat.

In acel dosar, cantaretul si-a recunoscut fapta, astfel incat desi a fost condamnat la inchisoare, dar instanta a fost ,,blanda" si a dispus amanarea aplicarii pedepsei, adica neexecutarea ei.

,,In termenul de incercare de 2 ani, acesta nu trebuia sa mai savarseasca nici o infractiune sub sanctiunea executarii obligatorii a pedepsei de care fusese scutit", explica avocatul.

Doar ca exact acest lucru s-a intamplat: cantaretul a savarsit o noua infractiune, iar judecatorul, indiferent cat de bland dorea sa fie pentru noua fapta, era obligat de legea penala sa dispuna executarea efectiva in penitenciar a celor 6 luni de inchisoare anterioare.

,,Ironic este ca Dani Mocanu mai avea doar 2 luni din termenul de incercare, astfel incat daca lansa melodia cu pricina in iunie in loc de aprilie 2019 mergea albit in fata judecatorului", mai spune Adrian Toni Neacsu.

Potrivit acestuia, cazul in sine, al lui Dani Mocanu, este foarte important, pentru ca dosarele pentru infractiunea de incitare la ura sau discriminare sunt foarte rare in justitia din Romania.

,,Din 2014, cand a intrat in vigoare noul cod penal, s-au inregistrat doar 4 astfel de dosare, din care in doua avem achitari, iar in celelalte doua condamnari cu suspendarea sub supraveghere (adica nu in penitenciar), de un an inchisoare, respectiv un an si 6 luni inchisoare. Legea prevede pedeapsa de pana la 3 ani sau amenda penala", explica avocatul.

Manelistul Dani Mocanu a fost condamnat, joia trecuta, de catre Judecatoria Pitesti, la sase luni de inchisoare cu executare. Dani Mocanu este acuzat de incitare la ura si discriminare din cauza piesei ,,Curwa", care are si un video postat pe YouTube. Decizia instantei nu este definitiva. Totodata, instanta obliga YouTube sa inlature videoclipul melodiei, publicat pe platforma, precum si toate videoclipurile conexe. Decizia instantei nu este definitiva.

In rechizitoriu, procurorii au mentionat: ,,In data de 27.04.2019, inculpatul a incarcat pe platforma online Youtube un videoclip filmat si montat anterior, prin intermediul caruia a instigat publicul larg, la ura si discriminare impotriva femeilor. La finalul lunii noiembrie 2019, videoclipul inregistra peste 18 milioane de vizualizari si a generat venituri de aproximativ 34.000 de dolari, ce au constat in drepturi de publicitate aferente videoclipului".

Dani Mocanu mai are un un dosar penal pentru rele tratamente si cruzime fata de animale dupa ce la finalul anului trecut intr-o piesa a sa a aparut un leu plin de rani si subnutrit.

Sursa : www.mediafax.ro