11 feb 2019 - Avocaţi

Toader a publicat propunerile avocatilor: Ministerul Justitiei tot asteapta o justificare

Tudorel Toader a publicat, pe Facebook, propunerile de la UNBR privind modificarea protocolului ce vizează onorariile avocaţilor, ministrul subliniind că din 2017 există discuţii pentru actualizarea acestuia, iar Ministerul Justiţiei încă aşteaptă o justificare.

,,Protocolul din 2008 a fost actualizat dupa 7 ani, dupa ce a trecut criza, adica in 2015, cu o majorare de 30%. Din 2017 se tot discuta despre actualizarea acestuia, iar MJ tot asteapta o justificare a propunerilor formulate. Atasam propunerile formulate si nemotivate, primite de la UNBR!", a scris Tudorel Toader pe Facebook.

Concret, ministrul a postat pe Facebook mai multe tabele care reprezinta valorile onorariilor avocatilor pentru asigurarea serviciilor de asistenta juridica.

Mai multi avocati au protestat, luni, pe treptele Curtii de Apel Bucuresti, fata de onorariile din oficiu care, spun ei, sunt cele stabilite din 2015 in cadrul unui protocol. Aparatorii spun ca nivelul de trai din 2019 este mult mai ridicat si au dat exemplul magistratilor, care au salariile marite.

Prezent la manifestare, Serban Lovin, decanul Baroului Ilfov, a precizat ca principala principala revendicare a avocatilor vizeaza faptul ca Ministerul Justitiei nu doreste sa renegocieze protocolul incheiat in 6 iunie 2015, care vizeaza onorariile.

,,S-a vehiculat ca noi suntem cei care nu dorim. Raspunsurile de la Ministerul Justitiei sunt trase la indigo, sunt aceleasi raspunsuri sterile si politicoase si au vizat faptul ca nu facem propuneri legate de cuantumul sau cum sa se cuantifice onorariile. Plecand de la situatia economica si cea a nivelului de trai din 2015, trebuie sa avem o minima logica, un minim calcul ca in 2019 nu putem vorbi de acelasi nivel al onorariilor. (...) Va rog sa luati in calcul urmatoarea situatie: care era salariul magistrat in 2015 si care este salariul unui magistrat in 2019. Exact in aceeasi masura dorim, nu in alta masura", a declarat decanul Baroului Ilfov.

Sursa : www.mediafax.ro